Harrie Smolders tweede in finale wereldbeker: ‘mijn missie is geslaagd’

  • 28 maart 2016 19:47
door: redactie, 28 maart 2016 19:47

GÖTEBORG | STEGEN.NET | KNHS
Harrie Smolders is tweede geworden in de finale van de wereldbeker voor springruiters. Met Emerald eindigde de 35-jarige ruiter op drie strafpunten. Winnaar werd de Zwitser Steve Guerdat met Corbinian.

Emerald op weg naar de tweede plaats in de finale van de wereldbeker.

Harrie Smolders en Emerald op weg naar de tweede plaats in de finale van de wereldbeker.
FOTO: FEI | DIRK CAREMANS

Smolders was zo gelukkig als een kind. ,,Ik ben hier ongelooflijk tevreden mee. Meer zat er gewoon niet in. Dit was voor Emerald N.O.P. zijn eerste kampioenschap en hij heeft in vijf parcoursen geen fout gemaakt”, zo vertelt Smolders. Maikel van der Vleuten leverde met VDL Groep Verdi TN N.O.P. een prestatie van formaat door elfde te worden.

Missie geslaagd
Voor Harrie Smolders is de missie geslaagd. Hij wilde bij de beste tien eindigen. ,,Emerald is in de vorm van zijn leven. Maar ik wist niet of hij het ook drie dagen lang vol zou houden. Die vraag is nu beantwoord. In de laatste ronde vandaag voelde hij abnormaal goed. Ik kon hem nog beter bedienen. De parcoursen vandaag liggen Emerald ook. Door de vloeiende lijnen kan hij goed in het ritme komen. Ik weet nu dat Emerald een kampioenschap aan kan en dat geeft een goed gevoel richting Rio de Janeiro.”

Het podium van de finale 2016: Harrie Smolders, Steve Guerdat en Daniel Deusser.

Het podium van de finale 2016: Harrie Smolders, Steve Guerdat en Daniel Deusser.
FOTO: FEI | DIRK CAREMANS

De Nederlandse springsport staat er goed voor met de tweede plaats van Smolders en de elfde plaats in de finale van Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN NOP in hun vierde finale uit hun imposante carrière. In de eerste finaleomloop was Maikel met zijn bruine tophengst een van de zes foutlozen, waarmee ze de top 10 binnen kwamen. In de tweede ronde moesten ze met 5 strafpunten een plek toegeven.

Bondscoach Rob Ehrens kan zijn enthousiasme niet onderdrukken: ,,Super. Echt geweldig. Ik ben heel blij voor Harrie. Hij heeft vorig jaar een heel goed jaar gehad en plaatste zich makkelijk voor deze finale. Dan is het fantastisch dat hij het hier zo kan afmaken. Hij heeft gewoon top gereden. Maikel van der Vleuten trouwens ook. We moeten niet te vroeg pieken maar met Emerald, Verdi en laatst in Den Bosch waar Carambole en Willem Greve vooraan stonden in de Grote Prijs, dan staan we er gewoon heel goed voor in dit Olympische jaar.”

  • Uitslag FEI Wereldbekerfinale springen 2016, Gothenburg
    1. Steve Guerdat (SUI), Corbinian, 0 pnt
    2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Emerald N.O.P., 3 pnt
    3. Daniel Deusser (GER), Cornet d’Amour, 3 pnt
    11. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P., 17 pnt