Home » CH Dokkum: knap debuut Heleen de Haas met Alger in ZZ-zwaar
dressuur

CH Dokkum: knap debuut Heleen de Haas met Alger in ZZ-zwaar

DOKKUM | STEGEN.NET

Met twee keer een derde plaats was Heleen de Haas zaterdag tijdens het CH Dokkum de meest constante deelnemer in de dressuur klasse ZZ-zwaar.

Een knappe prestatie, want ze debuteerde op dit niveau met Alger T fan e Boppelannen. Marjan Schalekamp en Elviera Boverhof wonnen de proeven.

Heleen de Haas maakte bij het CH Dokkum een sterk debuut in de ZZ-zwaar met Algert T fan e Boppelannen.
Heleen de Haas maakte bij het CH Dokkum een sterk debuut in de ZZ-zwaar met Algert T fan e Boppelannen.
FOTO: STEVEN STEGEN

Het was een mooi initiatief van de organisatie om ZZ-zwaar proeven uit te schrijven, maar de deelnemers hadden het in het Tolhuispark niet gemakkelijk. Er was weinig ruimte om in te rijden en de grote hoofdring met veel drukte lag pal naast de dressuurbanen. En dan was er nog de draaimolen naast de eerste ring. Daar hadden sommige paarden ook nogal wat aandacht voor.

Dat was bijvoorbeeld het geval bij So What VIP (v. Stedinger), met in het zadel Demi van Andel. Het is de derde wedstrijd voor de 22-jarige amazone op dit toch al behoorlijk hoge niveau. De verwachtingen zijn toch wel een beetje hoog gespannen. ,,Bij ons debuut was ik zelf erg nerveus. De tweede wedstrijd waren we dicht bij een winstpunt”, vertelt ze. En dus gaat Van Andel er nu met meer zelfvertrouwen tegenaan.

Van Andel begint sterk aan haar proef en alles lijkt goed te gaan. Totdat So What op de linkerhand een aantal oefeningen moet tonen en ineens de draaimolen met daarin vrolijk gierende kinderen in de gaten krijgt. Het bruine paard verheft zich op de achterbenen. Een imponerend gezicht, maar het is niet wat de twee juryleden een krappe 40 meter verderop in hun juryhokjes willen zien.

‘Het is een leermoment’
Demi van Andel bewaart haar kalmte. ,,Nee, ik heb niet overwogen om te stoppen en de baan te verlaten. Voor ik aan de proef begon moest de hoefsmid al komen, omdat het ijzer linksachter los zat. Dus ik was vastberaden om de proef te rijden. Ik zie het vooral als een groot leermoment. Als je onder deze omstandigheden kunt rijden, dan is je paard zeker bomproof.”

So What VIP met Demi van Andel schrikt van de draaimolen.
So What VIP met Demi van Andel schrikt van de draaimolen.
FOTO: STEVEN STEGEN

De eerste proef van Van Andel blijkt toch nog goed voor 58,50%. Geen winstpunt, maar ook geen score om met het schaamrood op de kaken huiswaarts mee te gaan. Maar er is ook nog een tweede proef, in de andere baan, ietsje verder van de draaimolen. En daar herpakt So What zich en laat hij zich een stuk gedweeër door de oefeningen leiden door zijn berijdster. En dat resulteert in een score van gemiddeld 60,00%, precies voldoende voor de zo fel begeerde winstpunt voor Demi van Andel.

Ook Hergen van Hall scoort boven de 60% met de schimmel Everlast-Lindh, die nog wat groen aandoet en routine in de wissels mist, maar ook hele mooie momenten laat zien. Heleen de Haas beleeft een super debuut. De amazone uit Buitenpost rijdt Alger T fan e Boppelannen naar twee keer een derde plaats en dat tijdens zijn debuut in de ZZ-zwaar.

Marjan Schalekamp uit Noordwolde wint de eerste proef mer Cum Laude (v. Johnson) met de hoogste dagscore: 64.00%. Jeannette Rijpkema wordt in deze proef tweede met Knillis. In de tweede proef eist Elviera Boverhof uit Onnen de eerste plaats op met AMS Daylight (v. Vivaldi) met 62.57%. Jolien ten Hoor is tweede met Amazing Diamant.

over de auteur

Steven Stegen

Steven (1967) werkt bijna 30 jaar in de journalistiek. Hij werkte voor vrijwel alle hippische bladen en diverse kranten. Daarna heeft hij zich op radio en TV toegelegd en natuurlijk op deze website.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net