CSI Ommen: toprit van James Paterson Robinson

Share
  • 31 juli 2016 10:29

door: Wendy Scholten, 31 juli 2016 10:29

Stegeren | STEGEN.NET

Terwijl zijn olympische paard Amarillo volgende week per vliegtuig naar Rio de Janeiro vertrekt, vloog James Paterson Robinson zaterdagavond alvast als een raket door het 1.45m jachtspringen op CSI Ommen met de pas achtjarige Daylinde (v. Zirocco Blue VDL).

Het leek erop dat de Zweedse Angelica Augustsson Zanotelli na haar zege in de zware 1.50m rubriek, ook deze BPV Belastingadviseurs Prijs pakte maar daar stak een Australische snelheidsduivel een stokje voor.

James Paterson Robinson. CSI Ommen

James Paterson Robinson won met Daylinde de rankingproef op het CSI Ommen.
FOTO: CSI Ommen | Fototrailer

Het publiek werd getrakteerd op een spetterend springduel onder kunstverlichting met 41 deelnemers, strijdend om wereldrankingpunten en een flinke greep in de prijzenpot. Voor de winnaar lonkte 8.118 euro en daar had je naast lef en inzicht als ruiter, een snel, braaf, voorzichtig en behendig paard voor nodig. Wie een balk liet vallen, kreeg vier strafseconden bovenop de eindtijd zoals de onvoorstelbaar rappe Belg Jeroen Appelen die vijfde werd met Wildcard (v. Numero Uno). Naarmate de wedstrijd vorderde, werden er steeds snellere tijden neergezet en als allerlaatste starter profiteerde James Paterson Robinson van wat hij in de ring gezien had.

Grote galop
,,Ik wist precies waar ik tijdwinst kon pakken. Ik heb overal een galopsprong minder proberen te maken. Daylinde heeft een grote galop, daar moet ik gebruik van maken. De enige plek waar ik sneller had kunnen zijn, is naar de laatste hindernis. Daar werden veel fouten op gemaakt, dus om zeker te zijn maakte ik daar een extra ophouding”, vertelt de enthousiaste Australiër die op de openingsdag ook al het 1.45m won met Daylinde van werkgever Alan Waldman en Stal Everse.

James Paterson Robinson is wekelijks op concours, maar CSI Ommen behoort inmiddels toch wel tot zijn favorieten. ,,Het was hier vanavond qua publiek bomvol. Tribunes vol, langs de kant stond het vol. Echt heel mooi om voor zoveel publiek te rijden. De Puissance gisteren trok ook al zoveel volk. Een jachtrubriek komt niet meer zo vaak voor. Omdat er veel geld te verdienen was, ging iedereen er echt voor. Niemand deed mee om te oefenen. Het ging steeds sneller en sneller en sneller!”

Als de prijsuitreiking is geweest, waarbij Robert Vos uit Wierden de beste Nederlander was met zijn vierde plaats met Carat (v. Cardento), barst de feestavond los. Kirsten Rikkert, nu zevende met No Fear van Tichelrij Z (v. Numero Uno), had iets eerder al het spannende knock-out springen gewonnen met haar vertrouwde topper Sorrento.

In het 1.50m Championship of Ommen, gesponsord door NIJWA Groep & Elanco Animal Health, haalden slechts vijf van de 54 ruiters de barrage. Daarin won Angelica Augustsson Zanotelli op Baloucento (v. Baloubet du Rouet), terwijl haar echtgenoot Marlon Modolo Zanotelli tweede werd. Lennard de Boer werd knap derde met Zazoe (v. Guidam).

CSI Ommen heeft voor zondag nog drie internationale rubrieken op de agenda staan, waarvan de 1.55m Grand Prix van het Vechtdal om 15.00 uur zal beginnen. Voor die tijd treden de Future Guys op.