Zoë Schipper presteert sterk op Gronings kampioenschap dressuur

Share
  • 18 juli 2016 19:36

door: Steven Stegen, 18 juli 2016 19:36

GRONINGEN | STEGEN.NET

Zoë Schipper speelde de hoofdrol bij de dressuur tijdens het Gronings kampioenschap. Ze pakte in de ZZ-licht de titel met Venice en werd in de Z2 reservekampioen met Bugatti, achter kampioene Marije Heuvel met Belana.
De trotse kampioene Zoë Schipper met Venice. foto: Helen de Koning

De trotse kampioene Zoë Schipper met Venice.
FOTO: HELEN DE KONING

En daarmee maakte Zoë Schipper de favorietenrol meer dan waar. De laatste weken presteerde de amazone van RV Neta al sterk, maar toch moest het in het mooie Stadspark allemaal nog maar even gebeuren.

Punten laten liggen
Schipper: ,,In de eerste proef heb ik met beide paarden veel punten laten liggen door stomme foutjes, maar dit heb ik gelukkig weer kunnen ophalen in de kür! Venice had maar liefst 70,8% in de kür en daarmee een voorsprong van 3,5% in het eindklassement. Bugatti heeft zich ook super laten zien vandaag. Trots op de paardjes!”, zo laat Schipper of Facebook weten.

In de reguliere proef ZZ-licht stond Marloes Oosterhof aan kop met haar sterk presterende Emmerson. In de kür werden de rollen omgedraaid en moest Oosterhof haar voorsprong prijsgeven. ,,In de eerste proef heb ik heel fijn kunnen rijden. Maar in de kür was het lampje leeg en kregen we fout na fout. Heel zonde en echt balen!”, zo laat de amazone uit Zuidbroek teleurgesteld weten op Facebook.

Ook in de Z2 zorgde de afsluitende kür voor een verschuiving in het klassement. Zoë Schipper was met Bugattu Veyron NL (v. Uphill) de beste in de gewone proef, maar in de kür werd ze gepasseerd door Marije Heuvel, die derde was in de eerste proef maar door een prima kür de titel opeiste met Belana (v. Sydney).

Ook Marije Heuvel begon niet foutloos, zo meldt ze. ,,Ik was zelf niet goed bij de les en maakte twee dikke fouten en toen stond ik dus derde. Maar bij de kür dacht ik: ik rij alles of niks! Ook de kür was niet helemaal foutloos, maar we wonnen wel!”

De Groninger titel in de Z1 ging naar Stephanie Berends, die met Sipko’s Colorado een knappe voorsprong wist op te bouwen. Berends bleek in beide proeven de sterkste en bleef met een eindscore van 67,72% makkelijk baas over Linda Kouwenhoven, die Floyd naar de tweede plaats stuurde met 65,81%. Berends werd bovendien derde met Sipco’s Enrico.

De M2 werd gewonnen door Jolanda Venema met Fantast TH (v. Westenwind).

Van Vught succesvol
Karlijn van Vugt zette in de lagere klassen haar ongekende prestatiereeks met haar twee jonge paarden Johanna K en Happy Hando voort. Karlijn, lid van de Blauwe Ruiters en eigenaresse van Hippisch Centrum Eelde, won de klasse M1 met de 5-jarige Friese merrie Johanna K.

Karlijn van Vught werd M1-kampioen met Johanna K.

Karlijn van Vught werd M1-kampioen met Johanna K.

Van Vught won de eerste proef met ruime afstand en werd in de tweede proef vierde. Met een percentage van 64,5% werden ze eerste en daarmee Gronings Kampioen. ,,Johanna wil er altijd voor werken in de proeven en laat je als ruiter nooit in de steek”, zegt Karlijn.

Happy Hando deed het met Karlijn op zijn rug zo mogelijk nog beter. Met de pas 4-jarige getalenteerde ruin won ze beide proeven met overmacht. Na een prachtige eerste proef met een score van 72,5% was de tweede proef van een ongekend niveau met een topscore van maar liefst 76,23%.

Pony’s
Bij de Z2 pony’s was het opnieuw raak voor Marten Luiten. Zijn prestaties met Goldwin’s Hoeve’s Valentina mochten er opnieuw zijn. Met een eindscore van 67,152% was deze combinatie weer een klasse apart. In de Z1 grote maat deed Féline Bakker het weer heel goed. De amazone uit Bierum pakte in deze klasse de titel met Amazing Hero. Bij de kleine pony’s klasse Z was de titel voor Liz Bouman met Samedi.

Friezenteam
Bij de meertallen kwam het Z-Friezenteam weer sterk voor de dag. In de zwaarste klasse werd de equipe winnaar van de eerste proef en tweede in de kür.

Het succesvolle Z-Friezenteam scoorde ook nu weer goed. foto: Doranka Groote

Het succesvolle Z-Friezenteam scoorde ook nu weer goed.
FOTO: DORANKA GROOTE

Aan de start kwamen: Mellanie Meijer met Thijs v. O (Fabe x Reitse), Janine Gorter met Wietse H (Fabe x Leffert), Ineke van Dieren met Hielke H (Leffertx Piter), Belinda Sijbesma met Hindrik van Ypey (Beart x Rypke) en dat alles onder leiding van Marja Dijkstra.

Uitslag Gronings kampioenschap ZZ-licht 2016

ruiter paard score
1 Zoë Schipper
RV Neta
Venice
v. Cabochon
68.258%
2 Marloes Oosterhof
LR Veendam
Emmerson
v. Jazz
64.942%
3 Janine Bakker
RV ZEO
Vennedy
v. Kennedy
64.938%