Marten Luiten met overmacht naar KNHS-titel: ‘Movie Star is echt in topvorm’

Share
 • 5 maart 2017 11:35

door: redactie, 5 maart 2017 11:35

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS

Marten Luiten legde zaterdag met overmacht beslag op de KNHS-titel Z2-dressuur voor pony’s. Het 15-jarige talent uit Winschoten was een klasse apart met Goldwin’s Hoeve’s Movie Star.

Het was voor Marten Luiten al de vijfde KNHS-titel met Movie Star, maar ook zijn eerste in de Z2 cat. DE. Het prachtige percentage van 76.292% voor hun kür op muziek zegt genoeg over de kwaliteiten van de combinatie die vorig jaar twee keer reserve-kampioen was in het Z2. ,,Dit is mijn laatste jaar bij de pony’s en ik hoop me te plaatsen voor het EK”, aldus de Gymnasium-leerling.

Tevreden
Luiten was tevreden over de proeven die hij kon tonen. ,,Movie Star is echt in topvorm. Ik was al tevreden over de eerste proef. De kür ging misschien nog wel fijner. Er zaten geen fouten in.”

Marten en Movie Star zijn echt op elkaar ingespeeld. ,,Ik rijd haar vanaf haar vijfde en ze wordt negen dit jaar. Ik denk dat de kracht van Movie Star is dat ze drie hele goede gangen heeft en dat ze altijd wil werken. Die combinatie is gewoon heel belangrijk. Ze doet het altijd voor me in de ring. Dat is gewoon heel fijn om zo’n pony te rijden.”

Marten en Movie Star werden gevolgd door de tweede top-combinatie in het Z2: Kimberly Pap en Pippin’s Pride A.T. In de kür op muziek scoorden de meervoudig kampioenen 74.208 procent. Naast hele goede bewegingen beschikt de hengst over een top-exterieur.

Kimberly (16) lest bij Nicolette van Leeuwen en Johan Hamminga en heeft de ambitie later verder te gaan in de paarden.

Het brons ging naar Shanna Baas en de bekende pony Don Camillo du Bois, die eerder internationaal is uitgebracht door Daphne van Peperstraten. Pas sinds twee maanden vormt Shanna een combinatie met de valk.

Kimberly Pap Z1-kampioen
Na de tweede plaats in het Z2 met Pippin’s Pride A.T. sloot Kimberly Pap het KNHS Indoorkampioenschap af met de titel in de klasse Z1, categorie D/E met Pippin’s Playboy A.T.

Pap: ,,Echt super. Ik was vooral zo tevreden met de tweede plaats met tweede plaats met Pride in het Z2. Daar reden zoveel goede combinaties mee. Het is toch wel heel mooi dat het lukt vandaag. Voor Pippin’s Playboy A.T. is dit pas zijn vierde wedstrijd in het Z1. Hij is pas zes jaar. We hadden in de proef een fout. Dat was jammer, want hij ging gewoon heel fijn. Heel tevreden.

Het zilver ging naar Nina Jansen uit Haelen met BJ’s Tanzbar die ze pas drie maanden rijdt. Ze werden in aanloop naar de Indoorkampioenschappen Limburgs kampioen. Nina Jansen uit Oisterwijk is ook nog een jonge combinatie met de goedgekeurde hengst Viva la Bam, die Nina nu een jaar rijdt. De leerlinge uit Havo 4 was eerder al tweede op de Brabantse kampioenschappen.

Hanna Neefs kampioen kleine maat
In de gecombineerde Z1/Z2 rubriek voor C pony’s hadden de juryleden het hoogste percentage over voor Hanna Neefs (Helden) en haar pony Demi-Beau. ,,Dit is de tweede keer dat ik kampioen ben”, klinkt het met hese stem. ,,Drie jaar geleden was dat ook indoor. Toen in de klasse M1, categorie B met mijn pony Isabel.”

Voor de hese stem heeft Hanna een verklaring. ,,Dat komt van het carnaval vieren.” Thuis wordt een D-pony zadelmak gemaakt als opvolger voor Demi-Beau. “Mijn moeder helpt me veel en ik krijg samen met mijn zus les van Trudy Houwen. Het kampioenschap is nog mooier dan carnaval”, eindigt de twaalfjarige Hanna, die in het eerste jaar van de Havo zit. Ook in de prijsuitreiking kwam Ella Noordijk uit Zeeuws Vlaanderen, die Hoppenhof’s Nora naar 61.67 procent reed.

Derde titel
Mirthe Bakker (14, Genemuiden) zette in de klasse M1/M2, categorie C met het winnen van de KNHS Indoortitel haar zegetocht voort met haar schimmel Sultan. In 2015 werden ze indoor kring en regiokampioen in het L1, outdoor kring en regiokampioen in het L2 en vijfde op de Hippiade. Dit jaar is de indoortitel in Ermelo de derde titel na de kring en regio in de klasse M.

Mirthe omschrijft haar pony Sultan als een lieve werkwillige pony, die altijd zijn beste beentje voor zet en alles snel op pakt. Ook nummer twee Imme Schraag stapelt de titels op. Met haar pony Starlight was de 12 jarige amazone van Texel al Noord-Hollands kampioen in de klassen L1, L2, M1 en M2. Op de Hippiade won ze goud in de L1 in 2015 en in het L2 in 2016. Gwen Troquet (12, Nuth) eindigde met Zandberg’s Diva Izebel op de derde plaats.

 • KNHS Indoorkampioenschap Z2 cat. D/E 2017
  1. Marten Luiten (Winschoten), Movie Star, 76.292%
  2. Kimberly Pap (Nunspeet), Pippin’s Pride A.T., 74.208%
  3. Shanna Baars (Nieuw-Vennep), Don Camillo du Bois, 70,875%
 • KNHS Indoorkampioenschap Z1/Z2 cat. C 2017
  1. Hanna Neefs (Helden), Demi-Beau, 63.73%
  2. Ella Noordijk (Sas van Gent), Hoppenhof’s Nora, 61,67%
  3. Liz Bouman (Holwierde), Samedi, 60,81%
 • KNHS Indoorkampioenschap Z1 cat. D/E
  1) Kimberley Pap (Nunspeet), Pippin´s Playboy A.T., 69,41%
  2) Nina Jansen (Haelen), BJ´s Tanzbär T, 68,33%
  3) Nikki van de Borne (Oisterwijk), Viva La Bam, 67,84%