SGW Vinkega trekt maximale aantal deelnemers

SGW Vinkega trekt maximale aantal deelnemers

7 juni 2017 13:06 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Vinkega | STEGEN.NET | Persbericht

Het maximale aantal van 240 paardensporters komt zondag 11 juni in actie tijdens de zesde samengestelde wedstrijd rond paardensportcentrum ‘De Zuidstroom’ in Vinkega. Het spectaculaire evenement mag zich verheugen in een stijgende belangstelling bij publiek en deelnemers.

Een deelnemer tijdens een eerdere editie van SGW Vinkega.

Een deelnemer tijdens een eerdere editie van SGW Vinkega.

Voor het eerst doen er nu namelijk ook M-paarden en Z-pony’s mee aan het evenement. In feite ontbreken daarmee alleen nog de Z-paarden, dat zou de laatste stap zijn. Maar de vraag is of het terrein achter de manege wel voldoende ruimte biedt ook daar nog weer een route voor uit te zetten. Nu al moet een extra zwaardere route gemaakt worden voor de twee nieuwe klassen. Zwaarder betekent een langere route en hogere hindernissen. In ieder geval is er voor de nieuwe zwaardere klassen ook direct al voldoende belangstelling.

Weinig concurrentie
De kracht van het evenement in Vinkega is toch al dat er in dit weekeinde, jaarlijks op de tweede zondag van juni, weinig concurrentie is. Maar de dag zelf zit nu vol, van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds zijn de deelnemers onderweg. Als je mee wilt doen, dan moet je er heel snel bij zijn, want anders sta je ook in Vinkega inmiddels op een wachtlijst. Dat bevestigt de groeiende reputatie van het evenement. Wil je nog meer deelnemers laten meedoen, dan moet de organisatie gaan overwegen het evenement op twee dagen te houden. Belangrijk voor de continuïteit is ook dat de Rabobank meerjarig hoofdsponsor wil blijven.

Nieuwe parcoursbouwer
Nadat Harm Buiter vijf jaar na ieders tevredenheid het parcours had gebouwd, is het nu de beurt aan de ervaren parcoursbouwer Han de Jong uit Bovensmilde, de man die ook het parcours bouwt voor de internationale SGW in Westerbork. De Jong zoekt de balans tussen een zo veilig mogelijke hindernis en een voldoende robuust aangezicht. Er zullen deze bijvoorbeeld hele dikke boomstammen in de uitdagende hindernissen verwerkt worden. Als je alles te veilig en gelikt maakt, gaan deelnemers ook weer meer risico’s nemen, zo stelt De Jong. Voor de crosscountry moeten paard en ruiter hoe dan ook een goede conditie hebben. Nieuw is ook dat de route leidt om de vijver aan de achterkant van het terrein langs de Zuiderweg, waar een nieuw pad is gemaakt.

De achterzijde was tot dusver het zenuwcentrum met stands, jury en start en finish. Maar nu er meer ruimte op het terrein nodig is voor diverse parcoursen is de start en finish naar de manege aan de voorkant van het terrein gehaald. Daar heeft de jury ook de mogelijkheid gebruik te maken van bestaande ruimtes. In ‘De Zuidstroom’ zijn bovendien ook de eerste twee hindernissen. De deelnemers springen letterlijk het gebouw uit op weg naar de buitenhindernissen. En daar zijn nu ook standhouders en is er ruimte om te parkeren. Het publiek wordt dus eerst naar de manege getrokken.

De organisatie verbiedt aan aanwezigheid van honden op het concoursterrein. Zo moet de verspreiding van de ziekte neospora caninum worden tegengegaan. De ontlasting van honden kan de weilanden besmetten. De parasiet is bij koeien de belangrijkste oorzaak van abortussen.

Deel dit bericht