Dak er af bij Stroomruiters Beilen, club investeert fors in accommodatie

  • 23 november 2017 22:55
door: Fred Lubbers, 23 november 2017 22:55

Beilen | STEGEN.NET | Persbericht

De Paarden Sport Vereniging De Stroomruiters in Beilen is begonnen aan een enorme klus. Het bestuur slaat een ā€œgroene wegā€ in en heeft gekozen voor duurzaamheid. Een nieuw beleid dat tot 2017 niet voor mogelijk werd gehouden, maar nu in de praktijk zal worden gebracht. Afgelopen week is een begin gemaakt met de sanering van asbestdaken en andere asbesthoudende voorzieningen bij de manege aan De Hoefslag.

De uit 1969 daterende De Broekert hal en de in 1984 gerealiseerde Stroomruiterhal worden de komende weken ontdaan van het al het asbest. De manegehallen worden daarna voorzien van isolerende dakbedekking die voldoet aan alle moderne eisen. Ook de muren van de hallen worden in deze grootse renovatie geĆÆsoleerd. De in 2012 gebouwde Willem van Eshal voldoet al aan de huidige milieu-eisen.

Een luchtfoto van de werkzaamheden bij de Stroomruiters in Beilen.

Een luchtfoto van de werkzaamheden bij de Stroomruiters in Beilen.
FOTO: B&A Productions

,,We hebben bij de voorbereiding en de werkzaamheden veel ondersteuning van Katoele Subsidie Experts uit Beilenā€, laat Stroomruiter-voorzitter Bert Vos weten. ,,Samen met dat bureau kijkt een werkgroep van onze vereniging hoe we door het terugdringen van de energiekosten, financiĆ«le middelen creĆ«ren om de asbestsanering te bekostigen. Een ander Beiler bedrijf, Technisch Adviesbureau Invent, heeft in 2016 al een Energie Prestatie Advies uitgebracht, zodat we weten waar bezuinigingen mogelijk zijn.ā€

Sinds het najaar van 2016 is de energievretende TL-verlichting in de manege al vervangen door LED-verlichting, waardoor de eerste grote besparing al is doorgevoerd. Daarnaast wordt in deze tweede fase van de modernisering gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen, zodat ook via die voorziening besparingen gerealiseerd kunnen worden.

,,Daarnaastā€, zegt voorzitter Bert Vos, ,,wordt enorm veel werk verzet door onze vrijwilligers, waardoor de kosten ook laag gehouden worden. Toch is financiĆ«le steun van derden onontbeerlijk. Onze leden hebben een kleine contributieverhoging gekregen, maar we blijven voor een vereniging als de onze, relatief laag. De Rabobank heeft De Stroomruiters een forse donatie gedaan voor aanschaf van zonnepanelen en verder hopen we op een bijdragen van de Gemeente Midden-Drenthe. De vraag ligt inmiddels bij de gemeenteraad. Verder steunt de Provincie Drenthe ons met een lening tegen lage rente. Zoā€™n goedkope lening krijgen we ook van de stichting Drentsche Energie Organisatie (DEO). Tevens hopen we op subsidies vanuit de ā€œregeling verwijderen asbestdakenā€ en we willen graag profiteren van de subsidie op verduurzaming van sportaccommodaties.ā€

Wanneer alle subsidies binnen zijn, moet de vereniging zelf nog 200.000 euro ophoesten voor de sanering.
De sanering wordt uitgevoerd door AB Oost, dat ook een vestiging in Beilen heeft. Het komende grootse concours van De Stroomruiters, Indoor Hartje Drenthe, dat op 29 december begint, zal al onder de nieuwe dakbedekking plaatsvinden.

De Paarden Sport Vereniging De Stroomruiters is in 1969 opgericht en mede door de uitstekende accommodatie waarover de vereniging beschikt, is De Stroomruiters in de loop der jaren met 250 leden uitgegroeid tot de grootste vereniging op hippisch gebied in het noordelijke district. EĆ©n van de bekendste leden die de vereniging heeft voortgebracht, is Adelinde Cornelissen, de topamazone in de dressuursport. Zij won in Londen de zilveren medaille bij de Olympische Spelen en behaalde maar liefst tweemaal de Europese titel dressuur.