archief
contact
+31 6 53239630

Daphne van Peperstraten KNHS-kampioen ZZ-licht met Greenpoint’s Cupido

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS Daphne van Peperstraten greep vrijdag de titel in het ZZ-licht bij het KNHS-kampioenschap indoor dressuur. De Zeeuwse amazone was met Greenpoint’s Cupido te sterk voor Joyce Heuitink. Ook was er goud voor Mara de Vries, Febe van Zwambagt en Romy Bemelmans.
Daphne van Peperstraten won met Greenpoint's Cupido de kür voor Junioren bij Dutch Topsport Dressage.
Daphne van Peperstraten met Greenpoint’s Cupido. (archief)

blokjeErmelo | STEGEN.NET | KNHS

Daphne van Peperstraten greep vrijdag de titel in het ZZ-licht tijdens het KNHS-kampioenschap indoor dressuur. De Zeeuwse amazone was met Greenpoint’s Cupido te sterk voor Joyce Heuitink. Ook was er goud voor Mara de Vries, Febe van Zwambagt en Romy Bemelmans.

Daphne van Peperstraten won met Greenpoint's Cupido de kür voor Junioren bij Dutch Topsport Dressage.
Daphne van Peperstraten werd met Greenpoint’s Cupido KNHS-kampioen ZZ-licht. (archief)
Steven Stegen

Met twee overwinningen reed Daphne van Peperstraten haar Greenpoint’s Cupido (v. Johnson) overtuigend naar de titel in de klasse ZZ-Licht. De junioren amazone koos er voor om niet haar vorig jaar behaalde titel bij de junioren te verdedigen, maar een stapje hoger te proberen. Het leverde haar de hoogste eer op. Van Peperstraten mikt dit jaar nog wel op deelname aan het EK Junioren, maar besloot om vast een iets hogere moeilijkheidsgraad aan te boren. Haar Greenpoint’s Cupido toonde ook de op dit niveau gevraagd oefeningen met ogenschijnlijk gemak.

Afwisseling
De leerlingen van het Luzac college vertelt: ,,Vorig jaar heb ik ook het hele jaar de Junioren proeven gereden en we wilden nu graag wat afwisseling voor mij en Cupido. In het ZZ-Licht kom je ook een beetje met de pirouettes in aanraking en die worden ook straks bij de Young Riders gevraagd. Het kwam ook goed uit omdat ik met vakantie was tijdens het junioren kampioenschap, dus toen hebben we besloten om het te proberen in het ZZ-Licht.”

Het aantal starts in het ZZ-licht is nog beperkt, aldus de kampioene: ,,Dit was de vierde of vijfde keer dat ik in die klasse reed. Cupido let altijd heel goed op mij en voor hem maakt het niet uit welke proef we rijden. De eerste keer dat we ZZ-Licht reden was hij wel even verbaasd dat we een ander lijntje moesten rijden, maar dat is wel heel goed voor hem en mij die afwisseling. Cupido heeft geen dag dat hij niet wil werken en er is ook niets dat hij niet kan. Daarom is het ook altijd zo leuk om met hem te rijden.”

Bondscoach van de paradressuur ruiters Joyce Heuitink bleef met haar zeer elegante Gaudi Vita dicht op de hielen van de kampioene. Heuitink eindigde twee maal net achter Van Peperstraten als tweede en won daarmee zilver. Het brons ging naar Neelke van Kollenburg met Feline.

Beste Noordelijke deelnemer in het ZZ-licht was Drents kampioene Cecile Smit, die met Edmond als negende eindigde. Maaikte ten Hoor uit Ruinen eindigde met Winder-don op plaats 16. Fries kampioene Simone Terpstra kwam met Dionne ST uit op plaats 27. De Groningse amazones Callista Leeuwerke (Santo’s Fatal Love) en Marloes Oosterhof (Gabbana) werden respectievelijk 28e en 29e.

Mara de Vries feestelijk naar titel
Mara de Vries heeft met de pas zesjarige Habibi DVB op overtuigende wijze het Z2 gewonnen. De combinatie was in beide proeven de beste.
,,Ik wist dat ik foutloze proeven met Habibi kan rijden en dat het een goed paard is”, vertelt de kampioene trots. ,,Ik had de eerste proef echt al genoten, ik heb zo fijn gereden van begin tot eind. Habibi is pas zes, maar hij biedt alles zo goed aan en werkt zo fijn mee.”

,,Ik denk ook dat hij heel goed bij mij past en ik heel goed bij hem. We zijn alle twee groot en best wel sterk en zijn wat dat betreft echt een combi. Ik ben heel blij dat Coby van Baalen destijds heeft besloten dat ik hem kon gaan rijden en sinds gisteren ben ik ook mede-eigenaresse. Dat maakt het dubbel speciaal. Ik wil hem heel graag blijven rijden en dan was dit een keus die ik moest maken. Als er een paard is waarin ik wil participeren dan is het deze, dus dat heb ik gedaan. En het is mooi symbolisch, ik werk nu bijna 20 jaar samen met Coby en Marlies en dan is dit een beetje om dat jubileum te vieren.”

Achter Mara de Vries kwam Dana van Lierop met Dodge Raider op de zilveren positie. In de eerste proef moest Dana nog genoegen nemen met de vierde plaats, maar ruim 73% en de tweede plaats in de Kür deed haar stijgen in het klassement. Ook Floor van Kempen deed goede zaken in de kür. Met haar Geronimo klom ze van een vijfde plaats in de eerste proef met een mooie kür naar brons. Kenna Bakker mocht de vierde plaats innemen. De Friese amazone leverde daarmee een mooie prestatie met Ginfonia KB.

Lovestory
Febe van Zwambagt ging vrijdagochtend om 8.30 uur als allereerste van start in het KNHS Indoorkampioenschap klasse Z1-paarden. Vorig jaar won de amazone uit Bergharen met RS2 Emporio het ZZ-Licht en met FS Lambada het Z1 en nu voegt ze daar met FS Love Story haar derde kampioenstitel bij de paarden aan toe. ,,Het is ook echt een lovestory.”

Als eerste starten, dat wordt doorgaans door dressuurruiters niet als positief uitgangspunt ervaren. ,,Ik had al zo’n voorgevoel dat ik al eerste op de startlijst zou staan. Maar mijn moeder herinnerde mij eraan dat ik dat in het verleden ook wel eens heb gehad op het kampioenschap bij de pony’s. Dat heeft me ook nooit windeieren gelegd,” vertelt de 20-jarige Febe van Zwambagt, die in haar ponytijd tot en met 2014 ook vele KNHS-titels op naam schreef.

Febe won het Z1-kampioenschap in Ermelo met de Lord Loxley-nakomeling FS Love Story en kwam als enige boven de 70% uit. ,,Ik rijd hem nu een jaar, en het is een volle zus van mijn andere toppaard FS Las Vegas.” Sinds die tijd is Febe stalamazone op het hengstenstation van Josef en Christiane Wilbers in Duitsland. ,,Love Story doet het zo goed, we zijn een geweldige match, het is ook echt een lovestory.”

Met FS Las Vegas is Febe van Zwambagt opgenomen in het B-kader Young riders. ,,Beide paarden lijken op elkaar, maar toch ook weer niet. Ze reageren vaak hetzelfde, maar Love Story is een stuk relaxter. Alhoewel ze ook wel ‘heet’ kan worden als het moet.” Suzanne Kleijwegt won het zilver in het KNHS Indoorkampioenschap klasse Z1 paarden en het brons was voor Nienke Monden – Otjens.

Vrijdag stond ook de klasse M2 op het programma van de KNHS Indoorkampioenschappen. Maar liefst 28 combinaties gingen van start in deze rubriek, met afgetekende voorsprong ging de overwinning naar Romy Bemelmans en Hiphop. Het was een drukke dag voor de 23-jarige amazone uit het Limburgse Hulsberg. Ze kwam niet alleen aan de start in het M2 kampioenschap, maar streed ook mee in het ZZ-Licht. In die klasse bracht ze het tot de finale waarin ze zevende werd. Achter de kampioene won Lotte van Engelen met Higgings zilver en Maaike Zeeveld-Ham met Hummer brons.

Linda Kouwenhoven was de beste Noordelijke deelnemer in het M2. De amazone uit Oostwold pakte met Superhorse Happymood een knappe vierde plaats. Tevredenheid was er ook bij Floor Vos uit Valthe, die met Happy-Feet DFV als vijfde eindigde.
Total
2
Shares
0 deel
0 deel
2 deel
0 Tweet
0 deel