Edward Gal en Glock’s Zonic superieur in eerste onderdeel NK-dressuur

 • 28 juli 2018 22:35
door: KNHS, 28 juli 2018 22:35

blokjeErmelo | Stegen.net | Knhs
Edward Gal heeft na het eerste onderdeel de leiding bij de strijd om de nationale titel in Ermelo. Met Glock’s Zonik kwam hij in de Grand Prix in de stromende regen tot een score van 79.435. Zondag volgt het slotonderdeel, de kür.

Hans Peter Minderhoud (Glock’s Dream Boy) staat vooralsnog tweede, voor Madeleine Witte-Vrees (Cennin). Normaal gesproken bestaat het NK uit drie onderdelen, maar vrijdag werden vanwege de hitte de wedstrijden geschrapt. De Grand Prix Special wordt daarom deze keer niet verreden.

Edward Gal: ,,Ik heb de hele week gezegd: het mag wel een keer gaan regenen. En dat deed het ook!” In de stromende regen reed de titelverdediger een werkelijk superieure, foutloze proef. ,,In zo’n bui had ik nog nooit met Zonik gereden, dan rijd ik wel binnen in de manege”, lacht Edward Gal, die zijn kletsnatte rijpak gewisseld heeft voor een oranje poloshirt.

Staande ovatie
Gal en Zonik kregen een staande ovatie voor hun prestatie in de regen. ,,Zonik ging wel lekker, moet ik zeggen. Het is dat jezelf constant zit te schudden, je ziet niets meer en mijn teugels begonnen te glijden. Zeker na de stap, want dan is dat stuk dat je vasthoudt ook nat geworden. Constant ben je bezig om de dingen onder controle te houden. Zonik liep ondanks de regen lekker door. Ik ben heel tevreden hoe hij liep, zeker gezien de omstandigheden. Hij heeft echt een fijn karakter. Ik weet nu ook dat ik niet bang hoef te zijn voor een regenbuitje.”

Jury enthousiast
Namens de vijf juryleden is voorzitter Francis Verbeek-van Rooy enthousiast over het optreden van Gal en zijn tienjarige in Denemarken gefokte hengst. ,,Een fantastische proef. Extra knap onder deze omstandigheden, maar ik denk niet dat ik Glock’s Zonik ooit beter heb zien lopen. Zo’n mooie harmonie en het zag er zo eenvoudig uit, zo regelmatig in de passage, alles lukte gewoon. Ik ben echt trots op hem.”
Gal’s partner Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) reed Dream Boy naar de tweede plaats met een mooi percentage van 74.717 procent. De derde plaats was voor Madeleine Witte-Vrees en Cennin, die vorig jaar het eerste onderdeel van het NK wonnen.

Het NK Dressuur is de laatste observatiewedstrijd richting de Wereldruiterspelen in september in Tryon. Zondag, na het NK, zal bondscoach Rien van der Schaft het team bekend maken dat Nederland op het WK vertegenwoordigt. Ook de teams en deelnemers in de andere disciplines worden dan bekend gemaakt door de Nederlandse paardensportbond.

 • Uitslag Grand Prix, eerste onderdeel van het NK Dressuur 2018
  1. Edward Gal (Oosterbeek), GLOCK’s Zonik N.O.P. (v.Blue Hors Zack), 79.435%
  2. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), GLOCK’s Dream Boy (v.Vivaldi), 74.717%
  3. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), Cennin (v.Vivaldi), 74.348%
  4. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Aqiedo (v.Undigo), 73.717%
  5. Diederik van Silfhout (Lunteren), Four Seasons (v.Fürst Piccolo), 72.978%