Paarden en ruiters trotseren hitte op CH De Wolden

  • 25 juli 2019 12:07

door: Steven Stegen, 25 juli 2019 12:07

🔴 Veeningen
Klokslag 7.00 ging vanmorgen de eerste deelnemer al de baan in bij het CH De Wolden. De organisatie heeft vanwege de hitte een tropenrooster ingesteld. Bij de ‘wasstraat’ is het dringen geblazen. ,,Het is heet, maar wel te doen”, zegt amazone Mareille van Geel.

Discussies over wel of niet rijden met deze hoge temperaturen heb je altijd. Dierenarts Bert Wichers, de hele dag aanwezig op het CH De Wolden, noemt het ‘verantwoord’ om de wedstrijden in aangepaste vorm door te laten gaan. 

Op het heetste moment van de dag liggen de wedstrijden stil, ook zijn er voorzieningen als extra water en een vernevelaar. Prijsuitreikingen zijn niet te paard, maar op het secretariaat. Inrijden kan in de schaduw onder een overkapping.

Beetje gek

Bij de stallen zijn de grooms vandaag extra druk met de verzorging van de paarden. Amazone Mareille van Geel oogt nog opmerkelijk fris, terwijl de temperatuur om 10.00 de 30 graden al lang gepasseerd is. ,,Het is nu nog goed te doen, maar ook goed dat het vanmiddag stil ligt. Om zes uur gaat het dan weer verder. Ja, misschien moet je hier wel een beetje gek voor zijn”, lacht de amazone uit Gees.

Mareille van Geel: ,,Het is warm, maar nu nog wel te doen.”

Intussen lopen er bij het CH De Wolden ook deelnemers rond die lachen om de on-Nederlands hoge temperaturen. ,,We zijn niet anders gewend”, zegt een deelneemster uit het Midden-Oosten. ,,We hebben vrijwel overal airconditioning en we trainen ook heel vaak laat in de avond of ‘s nachts. In de echt hete maanden zijn we met de paarden in Europa.”

Vrijwilliger Reinier Ruiterkamp oogt een stuk bezweter dan Mareille van Geel. ,,Ik had een iets latere dienst vandaag. De parcoursbouwers waren al heel vroeg aan de slag. Ach, je moet gewoon veel water drinken en je niet te druk maken.”