Zilver voor Nederlands dressuurteam op EK Rotterdam

Share
  • 20 augustus 2019 18:02

door: redactie, 20 augustus 2019 18:02

Rotterdam
STEGEN.NET | KNHS

De Nederlandse dressuurruiters hebben onverwacht zilver gepakt in de landenwedstrijd op het EK Rotterdam. Het goud was voor Duitsland en Zweden pakte brons. Nederland leek in eerste instantie derde te worden, maar Groot-Brittannië werd gediskwalificeerd.

De Britse Charlotte Dujardin werd gediskwalificeerd omdat op de flank van haar paard een paar druppels bloed werden geconstateerd. De aangeslagen amazone vertelde na afloop ‘helemaal kapot’ te zijn.

EK Rotterdam 2019 zilver dressuurteam
Zilver voor het Nederlandse team.
📸 Jacob Melissen

Duitsland ging de tweede dag al in als leider. Nederland stond na de eerste dag vierde. Vandaag kwamen voor Nederland Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. en Edward Gal met GLOCK’s Zonik N.O.P. in de baan. 

Edward Gal Zonik EK Rotterdam
Edward Gal zette met Glock’s Zonik N.O.P. het beste resultaat neer voor Nederland.
📸 FEI | Liz Gregg

De proef van Scholtens werd door de jury beoordeeld met 76.087%. ,,Ik heb zeker een goed gevoel over mijn rit”, vertelt Emmelie. ,,Desperado heeft vandaag een mooie bijdrage geleverd. Je hebt altijd wel verbeterpunten, maar mijn doel was een vloeiende rit rijden en dat is goed gelukt. Hopelijk goed genoeg voor een medaille”.

Maandag hadden Hans Peter Minderhoud en Anne Meulendijks al hun opwachting gemaakt.

De concurrenten van Nederland voor het brons, Denemarken en Zweden, gooiden vervolgens hoge ogen, waardoor Edward Gal een score boven de 78.5% moest rijden om een medaille zeker te stellen. ,,Ik wist dat ik goed moest rijden. Niet persé hoeveel procent, maar je wilt er voor het team toch het beste uithalen wat erin zit. Ik wist dat een proef zonder fouten beloond zou worden en ik had bijvoorbeeld met het uitstrekken en nog wat andere onderdelen het idee dat het ook echt goed ging. Ik ben blij dat ik met GLOCK’s Zonik dit resultaat neer hebben kunnen zetten”.

Het Duitse dressuurteam won goud op het EK Rotterdam.
📸 FEI | Liz Gregg

Nederland kwam door het sterke optreden van Gal uit op een score van 230,140 en dat was net iets meer dan Zweden: 229,923. Duitsland was met 244,969 een klasse apart.

Emmelie Scholtens Desperado
Emmelie Scholtens en Desperado bezig aan hun proef bij de landenwedstrijd.
📸 Jacob Melissen

Edward Gal en GLOCK’s Zonik N.O.P. sluiten de individuele Grand Prix af met een vierde plaats, achter drie Duitse ruiters. Isabell Werth was met 85,652 de beste.

24e keer goud voor Duitsland op EK

In Rotterdam behaalde de Duitse dressuurploeg voor de 24e keer goud op een Europees kampioenschap.

De 50-jarige Isabell Werth leverde opnieuw een belangrijke bijdrage aan de medaille. Zij zette met Bella Rose de beste proef neer. Voor Werth was het de 18e gouden Europese medaille.

Ook Werth’s teamgenoten deden het goed. Dorothee Schneider kreeg de op één na hoogste score en daarna volgde als derde Sönke Rothenberger. ,,Het is gewoon een topploeg”, aldus chef d’equipe Klaus Roeser.

Bron: DPA

Uitslag Landenwedstrijd EK-dressuur 2019
Goud Duitsland – 244.969
Zilver Nederland – 230.140
Brons Zweden – 229.923

Individuele uitslag Grand Prix
1. Isabell Werth (GER) – Bella Rose (v. Belissimo), 85.652%
2. Dorothee Schneider (GER) – Showtime FRH (v. Sandro Hit), 80.233%
3. Sönke Rothenberger (GER) – Cosmo (v. Van Gogh), 79.084%
4. Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’s Zonik N.O.P. (v. Blue Hors Zack), 78.758%
13. Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Desperado N.O.P. (v. Vivaldi), 76,087%
15. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’s Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi), 75.295%
25. Anne Meulendijks (Heeze) – MDH Avanti N.O.P. (v. United), 71.801%