Home » Rixt van der Horst over afblazen Olympische spelen: ‘goed dat er duidelijkheid is’
nieuws

Rixt van der Horst over afblazen Olympische spelen: ‘goed dat er duidelijkheid is’

📌 Bergeijk
📝 STEGEN.NET | Persbericht

Door de coronacrisis ligt de paardensport in elk geval tot 1 juni stil en ook zijn de Olympische spelen verplaatst naar volgend jaar. Dat is natuurlijk een flinke domper, maar para-amazone Rixt van der Horst is ergens ook wel opgelucht.

Die opluchting zit bij de amazone uit Bergeijk vooral in het feit dat er nu tenminste duidelijkheid is.

Rixt van der Horst en haar paard Findsley NOP.
📸 Eefje van Griensven

Van der Horst: ,,Het moet nog even zakken, maar ik schrik niet. Het leek me onmogelijk en niet echt verantwoord om de Olympische spelen op een veilige manier te organiseren. Stel het was doorgegaan en het virus heerst dan nog, dan had ik het zelf waarschijnlijk niet veilig genoeg gevonden om te gaan. We moeten blij zijn dat het niet afgesteld is, maar uitgesteld”, vertelt de amazone.

Rixt van der Horst, die tien weken te vroeg werd geboren en daar meerdere handicaps aan overhield, valt in de risicogroep. Met slechts anderhalve long, astma en longemfyseem zou ze het nog wel eens heel moeilijk kunnen krijgen als ze besmet raakt met het Corona virus.

Best eng

,,Ik vind het best wel eng. Ik blijf zoveel mogelijk binnen en ga alleen de deur uit om naar stal te gaan. We wonen in Brabant, waar we een flinke piek hebben en de ziekenhuizen overbezet zijn. Het voelt heel gek, maar ik word al bijna panisch als ik andere mensen rondom stal zie lopen, ook al is het buiten en op afstand. We proberen het werkbaar te maken en voldoende afleiding te zoeken.”

Het vermijden van contact met andere mensen betekent voor Rixt zelfs dat ze de trainingen op stal zonder haar huidige trainster Chantal van Luttervelt doet.

,,Zij reed Findsley N.O.P. voor me los, ik keek mee, stuurde bij en daarna wisselden we. Nu is het zelf opstappen, filmpjes laten maken door mijn vriend en die opsturen. Ik moet nu meer op m’n gevoel afgaan en zo goed mogelijk doen wat in mijn fysieke mogelijkheid ligt. Weet je, ik ben blij dat we nog naar de paarden kunnen en laten we positief blijven. We hebben nu misschien wel een extra jaar om nog beter te worden.”

Niet alleen de Olympische spelen gaan dit jaar niet door. Ook het NK-dressuur is van de baan, net als het CHIO Rotterdam. De KNHS bekijkt nog of de kampioenschappen eventueel later nog verreden kunnen worden.

🔴 Stegen.net | Persbericht

Deel dit met je vrienden