Drents kampioenschap springen: vijf foutlozen in ZZ

Share
  • 30 juli 2021 21:18

door: Steven Stegen, 30 juli 2021 21:18

📌 Exloo
📝 paardensportnoord

Het Drents kampioenschap springen kende vrijdagavond een mooie start. Van de 12 combinaties die in actie kwamen bleven er vijf foutloos. Bert-Jan Zuidema wist zelfs met twee paarden nul te rijden. Zaterdag is de ontknoping.

Parcoursbouwer Jos Brinkman zette een serieus parcours neer, met een paar lastige wendingen en een sloot. Toch waren er geen noemenswaardige problemen voor het sterke deelnemersveld.

Bert-Jan Zuidema reed met Jaguar NH een foutloze eerste ronde in het ZZ.
📸 Steven Stegen

Bert-Jan Zuidema heeft misschien wel de beste uitgangspositie om de Drentse ZZ-titel te bemachtigen. Zuidema reed vrijdagavond, bij kunstlicht, met zowel Jaguar NH (v. Floris) als Juventus (v. Glasgow van het Merelsnest) (coverfoto) foutloos.

,,Ik ben super tevreden”, vatte Zuidema het bondig samen. ,,Jaguar is nog betrekkelijk groen, maar pakte het prima op. Juventus vond ik gewoon gruwelijk goed springen.”

Zuidema was één van de ruiters die twee jaar geleden zijn teleurstelling uitsprak over het afnemende aantal deelnemers in de hoogste klasse in Drenthe. Dit jaar kiest de organisatie voor een veel ruimere opzet, met op zaterdag ook nationale rubrieken tot en met de 1.40 en een flink gevulde prijzenpot met dank aan sponsor Plasma Made. De belangstelling voor die rubrieken is groot.

Nationale rubrieken

De ZZ-combinaties die niet meer dan 16 strafpunten opliepen worden op zaterdag ge√Įntegreerd in de nationale 1.35 en zo wordt dan de Drentse kampioen over twee parcoursen bekend, op basis van de vergaarde plaatsingspunten. Daarmee komt er ook duidelijkheid inzake de afvaardiging naar de Hippiade.

Ook is er een open Drents kampioen te huldigen, maar dat kan in theorie ook de ZZ-winnaar zijn. Kortom, het wordt wel even rekenen en opletten op de slotdag, maar bij ruiters vallen alleen maar positieve geluiden te horen. ,,Ik vind het een heel mooie initiatief, echt een verbetering”, stelt Albert Zoer.

Manon van der Sluis bleef foutloos met Hero.
📸 Steven Stegen

Naast Zuidema reden ook Lisa Broekert (I am Elrite), Lennard de Boer (Tinkerbell Z) en Manon van der Sluis (Hero) een foutloos ZZ-rondje. Van der Sluis had drie paarden in de strijd, maar viel van Double Dutch af na een weigering en kreeg met Coco Chanel twee springfouten. Vier combinaties kwamen rond met één springfout, waarmee zij zeker nog niet uitgeschakeld zijn.

In de klasse Z zette Dani√ęlle Holterman de beste prestatie neer in het eerste parcours met Ibiza, maar Anne Bakker, sinds kort lid van Ceres, heeft ook twee foutloze paarden in de strijd.

Klik hier voor live uitslagen Drents kampioenschap.


[wppa type=”cover” album=”60″ size=”auto”]