Edward Gal en Hans Peter Minderhoud beginnen sterk op Olympische spelen

Share
  • 24 juli 2021 23:50

door: KNHS, 24 juli 2021 23:50

📌 Tokio
📝 KNHS | paardensportnoord

De Nederlandse dressuurploeg staat er na de eerste dag van de Olympische spelen goed voor. Gal realiseerde de derde score van de dag. In de Grand Prix kwam de Nederlands kampioen met Total US tot een score van 78,649. Jessica von Bredow-Werndl behaalde het beste resultaat. Met Dalerna kwam de Duitse tot 84,379.

Edward Gal wist zich via de Grand Prix-kwalificatie al te plaatsen voor de kĂĽrfinale. Hans Peter Minderhoud is nog niet rechtstreeks geplaatst, maar maakt nog wel een grote kans op deelname in het finaleonderdeel.

Edward Gal en Glock’s Total US in de Olympische piste van Tokio.
📸 FEI | Christophe Taniere

De Grand Prix van Gal met Glock’s Total US werd met 78,64% gewaardeerd en daarmee mee stond de ruiter uit Oosterbeek tweede in zijn groep. Minderhoud zag 76,81% op het scorebord verschijnen met Glock’s Dream Boy en hoewel zijn derde plaats geen rechtstreekse kwalificatie betekent, is deze score wel een goede uitgangspositie.

De zes hoogstgeplaatste deelnemers die zich niet rechtstreeks plaatsen, maken alsnog aanspraak op een startplek in het afsluitende onderdeel. Minderhoud heeft op dit moment de hoogste score van de overgebleven ruiters en dat maakt hem kanshebber voor deelname aan de kĂĽr op muziek.

Goede uitgangspositie

Na de eerste dag komt Nederland als beste land uit de bus. Dat is belangrijk omdat deze Grand Prix ook geldt als kwalificatie voor de landenwedstrijd, waar de beste acht landen mogen starten. Het Nederlandse team staat voor de Denen en de Britten opgesteld. De kanttekening die gemaakt moet worden, is dat sommige sterke dressuurlanden (zoals Duitsland en de Verenigde Staten) nog maar Ă©Ă©n deelnemer aan de start hebben gehad.

Tevreden bondscoach

Bondscoach Alex van Silfhout kan na de eerste dag tevreden de balans opmaken. ,,Edward Gal en Total US hadden alleen wat kleine schoonheidsfoutjes, maar met zo’n proef kunnen we alleen maar tevreden zijn. Zeker omdat dit paard zich nog maar aan het begin van zijn carrière bevindt. Hans Peter en Dream Boy reden ook gewoon een goede proef, al had Dream Boy nog een tandje scherper gemogen. Een super uitgangspositie, want Nederland staat nu in deze kwalificatie als beste land opgesteld. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelnemer die morgen haar Grand Prix rijdt, heeft ook heel fijn getraind. Ik kijk positief uit naar morgen”, meldt de bondscoach uit Lunteren.

,,De proef voelde heel goed”, blikte Gal terug. ,,Het is de eerste keer dat Total US een groot kampioenschap loopt. Het is een gevoelig paard en ik merk wel dat er dan toch nog wat meer spanning dan normaal is. Total US ontwikkelt zich snel. Het duurt nog wel een paar jaar voordat alles op zijn plek valt, maar dan wordt het ook Ă©cht goed. Hij zit nog lang niet aan de top van zijn kunnen.”