Stagaire FEI blundert: Dinja van Liere niet naar Tokio met Hermès

  • 3 juli 2021 19:05
door: KNHS, 3 juli 2021 19:05

📌 Ermelo
📝 KNHS | paardensportnoord

Zo ben je kandidaat voor het Olympisch dressuurteam en zo ineens blijkt Tokio verder weg dan ooit. Een administratieve fout maakt dat Dinja van Liere niet met Hermès naar Japan kan.

De hengst Hermès, al jaren in eigendom van Nederlander Joop van Uytert, heeft in de FEI database abusievelijk de Duitse nationaliteit en dat staat afreizen naar Tokio in de weg.

Dinja van Liere Subtop Tolbert 2021
Dinja van Liere met Hermes (archief)
📸 Petra Duindam

Het reglement zegt dat paarden die tijdens de Olympische Spelen van Tokio van start gaan, op 15 januari van dit jaar de nationaliteit moeten hebben van het land waarvoor de ruiter uitkomt.

Voor alle paarden die (gedeeltelijk) in eigendom zijn van een eigenaar met de Nederlandse nationaliteit is het geen enkel probleem om aan deze regel te voldoen. Hermès van eigenaar Joop van Uytert stond op 15 januari nog niet op de Nederlandse longlist, maar dat is in dit geval niet van belang. Het gaat uitsluitend om de nationaliteit van het paard op dat moment.

Duitse nationaliteit

De problemen kwamen aan het licht nadat op 21 juni de ruiters en paarden officieel bij de FEI werden aangemeld voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Vanuit de FEI kwam toen de melding dat Hermès niet kon worden ingeschreven omdat het paard in de FEI database sinds 2018 de Duitse nationaliteit heeft.

En dat terwijl de hengst al jaren uitsluitend een Nederlandse eigenaar heeft en ook onder Nederlandse vlag deelnam aan het WK voor jonge dressuurpaarden.

Het nodige speurwerk bracht aan het licht dat de hengst vanaf juni 2018 als zijnde in volledig eigendom van Van Uytert in de FEI database staat, maar dat er per abuis een Duits woonadres was ingevoerd bij Van Uytert. (Het woonadres van een Duitse eigenaar waarmee Van Uytert gezamenlijk andere paarden in bezit heeft).

Na grondig onderzoek van de afdeling topsport van de KNHS is gebleken dat deze fout is gemaakt door een bij de FEI werkzame stagiair, waarvan de identiteit bekend is.

Omdat het zo evident is dat het hier gaat om een uiterst vervelende omissie, waarvoor noch de ruiter, eigenaar of KNHS blaam treft, werd direct een appeal ingediend bij de FEI.

Helaas werd dit bezwaar afgewezen waarop de KNHS de zaak direct wilde voorleggen aan het Cas, het hoogste arbitrage instituut voor de sport. Dit kan echter alleen als beide partijen daarmee instemmen en de FEI weigert op dit moment nog haar medewerking.

Joop van Uytert: ,,Het is niet te bevatten dat het selectietraject voor de Olympische Spelen op deze manier eindigt voor Dinja en Hermès. Ik vind het onbegrijpelijk dat de FEI, deze door hun gemaakte administratieve fout, niet recht wil zetten.”

Verbijsterd

Technisch directeur Iris Boelhouwer: ,,We zijn echt verbijsterd dat dit kan gebeuren. Het is voor iedereen volkomen duidelijk dat hier een uiterst ongelukkige vergissing is gemaakt, maar het wordt niet tijdig opgelost. Dat is voor het Nederlandse dressuurteam in aanloop naar de definitieve teamselectie een enorme tegenvaller, maar vooral voor de amazone Dinja van Liere en de eigenaar is het natuurlijk een vreselijke deceptie. We onderzoeken op dit moment alle verdere juridische mogelijkheden en stappen om dit recht te zetten.”