Peter van der Waaij assisteert bondscoach Jos Lansink

Share
  • 10 februari 2022 23:45

door: KNHS, 10 februari 2022 23:45

Bondscoach Jos Lansink van de Nederlandse springruiters kan zich nog meer focussen op zijn belangrijkste taak: het coachen van zijn ruiters. De kersverse bondscoach heeft in Peter van der Waaij een bekwame assistent gevonden, zo meldt de KNHS.

Vorige maand werd al bekend dat Vincent Voorn (Weert) Lansink gaat ondersteunen als bondscoach van de Young Riders en bij de wedstrijden in de EEF-serie (landenwedstrijden op driesterrenniveau). Op deze manier krijgen nieuwe combinaties en jonge ruiters eerder een kans om door te stromen naar een hoger internationaal niveau en deel uit te maken van een landenteam van Lansink.

Peter van der Waaij neemt ondersteunende taken op zich, tijdens de landenwedstrijden. Daardoor kan Lansink zich volledig focussen op de begeleiding en coaching van zijn ruiters.

Mocht de bondscoach in het Nations Cup weekend ook verplichtingen hebben op andere wedstrijden waar Nederlandse ruiters aan start verschijnen, dan blijft Van der Waaij aanwezig om de ruiters te ondersteunen in het contact met de organisatie. De Team Assistant is alleen tijdens de wedstrijden actief. De voorbereiding op de wedstrijden vindt plaats door de afdeling Topsport van de KNHS.

Jos Lansink

‘We hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op.’

,,Het is belangrijk dat het team compleet is”, reageert Lansink positief. ,,We hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op. Ik heb Peter zelf voorgesteld, in overleg met de ruiters uiteraard. Ik wil me echt kunnen richten op waar ik goed in ben, dat is het begeleiden van de ruiters. Omdat er veel tijd gaat zitten in alles er omheen ben ik blij met de rol van Team Assistant. Ik ga er vanuit dat toppaarden gezond naar de wedstrijd komen, dus hoef ik op deze manier niet bij bijvoorbeeld de veterinaire keuring voorafgaand aan de wedstrijd te zijn.”

Teamveterinairs

Frank van Hoeck en Willem Verhaeghe van Sport Horse Clinic Belgium zijn, in samenspraak met de ruiters en Jos Lansink, aangesteld als teamveterinairs bij het springen voor de senioren en zullen ook de Young Riders, Junioren en Children begeleiden. Van Hoeck en Verhaeghe hebben een eigen praktijk in Lille en zijn gespecialiseerd in de begeleiding van sportpaarden. Daarmee hebben ze de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan bij sportstallen en als teamveterinair voor meerdere landen tijdens Olympische Spelen en internationale kampioenschappen.

Dat houdt ook in dat Arie Hoogendoorn en Vic van Loon stoppen met hun functie als KNHS teamveterinair. Hoogendoorn was verantwoordelijk voor de paarden van TeamNL, Van Loon had de paarden van de Nederlandse jeugd onder zijn verantwoording.