Bert-Jan Zuidema reservekampioen ZZ-springen

 • 27 maart 2022 19:32
door: KNHS, 27 maart 2022 19:32

📌 ERMELO – Vijf titels waren er te verdienen bij het KNHS-kampioenschap springen. In het ZZ was de titel voor Maikel Schennink met Glamour ES. Een mooie tweede plaats was er voor Drents kampioen Bert-Jan Zuidema uit Zuidwolde. In het Z pakte Sytze van Dellen uit Opende de derde plaats.

Dit weekend waren de springpaarden aan de beurt op de KNHS indoor­kampioen­schappen. Vrijdag kwamen in de Amalia hal de B-combinaties aan de start. Zaterdag ging het verder met de klassen L tot en met ZZ. Over beide dagen werden onder grote belangstelling vijf kampioenen gehuldigd.

De kampioenschappen kregen met een spannende barrage in het ZZ een fantastische climax. Acht combinaties gingen met elkaar de strijd aan. Lisa Broekert (Staphorst) verbeterde de tijd van Martine Dimmendaal-Kempes en de gretige merrie Alandria Z.

Bert-Jan Zuidema met Juventus
Bert-Jan Zuidema en Juventus (archieffoto)

Met I am Elrite reed Broekert zich op het podium. Bert-Jan Zuidema deed het nog beter dan Broekert, reed aanvallend en geen meter te veel met Juventus. Zuidema verbeterde de tijd van Broekert met 0.6 seconde. Zuidema snelde naar de tribune om de laatste rit te zien. Die van Maikel Schennink en Glamour ES.

‘Alles of niets’

Met een allles of niets rit veroverde Schennink de laatste titel van de dag, die in het ZZ. Zijn paard Glamour ES, gefokt door Egbert Schep, gaf alles. De arm van Maikel ging dan ook de lucht in. Zijn blijdschap was enorm. Voorafgaand aan de prijsuitreiking was dit zijn reactie: ,,Het was alles of niets. Ik heb een geweldig paard onder mijn kont. Hij gaat altijd tot het uiterste voor mij. Ook hier in de barrage. Ik kan er gewoon plat op. Glamour ES helpt mee. In de wendingen denkt hij mee. Als hij naar voren of terug moet, dan doet hij dat. Ook naar de laatste steilsprong met een gat eronder, dan kan ik hem daar gewoon naar toe rijden. Hij blijft er perfect van af. Echt een wereldpaard.”

Gerben Morsink wint klasse Z

Gerben Morsink (33) staat dit weekend op de startlijst van het CSI2* in het Duitse Riesenbeck. Tussen de internationale rubrieken door reisde hij naar Ermelo voor de Indoorkampioenschappen met de merrie Calida Z. Hij had daar een goede reden voor. ,,Calida Z is een heel goed paard. Ze is pas zes jaar oud en ik dacht ze kan hier ze veel ervaring opdoen. Het kampioenschap is een wedstrijd over twee manches met barrage in een hele mooie accommodatie en wat spanning erbij. Dit was super”, lacht Gerben. ,,Het is gewoon super mooi om mee te doen aan een kampioenschap. Dat heb ik jaren niet gedaan.” Een prima derde plaats in het Z was weggelegd voor Sytze van Dellen (Opende) met zijn Ibalia EH (v. Tygo).

Nog zo’n spannende barrage in de Amaliahal was die in de klasse M. Toen Piet van Aarle met zijn competitieve merrie Anyway (Arkansa Z) gereden had leken de kaarten wel geschud. En dat bleek ook zo te zijn. Roelof Dolfijn (Buitenpost) hield de Noordelijke kleuren hoog en eindigde fraai als tweede met Chelsea (v. Heartbreaker).

Tiende keer eremetaal

De 20-jarige Raymond Redder uit De Wijk is niet bij toeval de winnaar van de indoorkampioenschappen in de klasse L, deze jongen ‘has got what it takes’. Dit is de vierde keer dat de Drentse ruiter het goud in Ermelo omgehangen krijgt tijdens een kampioenschap. En met het zilver en brons erbij heeft hij totaal al tien keer een medaille gepakt. Nu was hij de beste met Le Grande (v. Kannan).

De barrage van Redder, die als achtste de ring in kwam, liep gesmeerd en precies volgens plan. ,,Ik begon meteen fijn bij de eerste hindernis en verder was het een snelle en vloeiende rit, het gevoel was dus goed, maar met nog 21 combinaties te gaan wist ik lang niet of het genoeg was.” Uiteindelijk was Redder met 29,4 seconden de enige foutloze die onder de dertig seconden wist te blijven.

Hoewel Raymond dus een echte prijzenpakker is blijft de sport voor hem een hobby die hij deelt met zijn ouders. ,,Ik wil graag Logistiek Manager worden”, vertelt hij. Voor hem is het speciaal dat hij vandaag met eigen fokproduct Le Grande (v. Kannan) kampioen wordt. ,,De weg hier naartoe was niet altijd makkelijk, dit paard is erg scherp en dat komt ons nu goed van pas, we zagen altijd wel aanknopingspunten om verder te gaan, want hij liet vanaf het begin een uitzonderlijke kwaliteit zien.”

Uitslag Springen klasse ZZ

 1. Maikel Schennink (Zelhem) – Glamour ES, 0/0/29.87 sec.
 2. Bert-Jan Zuidema (Zuidwolde) – Juventus (v. Glasgow-w Vh Merelsnest), 0/0/30.62 sec.
 3. Lisa Broekert (Staphorst) – I Am Elrite (v. Harley VDL), 0/0/31.21 sec.

Uitslag Springen klasse Z

 1. Gerben Morsink (Enschede) – Calida Z (v. Cornet Obolensky), 0/0/30.71 sec.
 2. Tom van Schipstal (Sint Hubert) – Hilton S (v. Inshallah De Muze), 0/0/31.81 sec.
 3. Sytze van Dellen (Opende) – Ibalia EH (v. Tygo), 0/0/32.03 sec.

Uitslag Springen klasse M

 1. Piet van Aarle (Heeswijk-Dinther) – Anyway (v. Arkansa Z), 0/0/34.27 sec.
 2. Roelof Dolfijn (Buitenpost) – Chelsea (v. Heartbreaker), 0/0/36.37 sec.
 3. Jop Keunen (Linne) – J.Sellie (v. Bustique), 0/0/37.47 sec.

Uitslag Springen Klasse L

 1. Raymond Redder (De Wijk) – Le Grande (v. Kannan), 0/0/29.40 sec.
 2. Luc Dimmendaal (Putten) – Diesel (v. Kashmir Van Schuttershof), 0/0/31.01 sec.
 3. Eva Donkers (Beek en Donk) – Orlando Blue (v. Zirocco Blue VDL), 0/0/31.26 sec.

Uitslag klasse B springen

 1. Michelle Cuppen (Hegelsom) – Mauritius vd Toarnwerterleane
 2. Silke Reitsema (Surhuizum) – Flinstone
 3. Vivianne Schiphorst (Toldijk) – Zilone