Nederlandse springruiters tweede in Nations Cup Falsterbo

 • 16 juli 2022 12:18
door: KNHS, 16 juli 2022 12:18

📌 Falsterbo
📝 knhs
📸 fei

De springruiters van TeamNL hebben wederom een topprestatie geleverd. Ze werden vanmiddag tweede in de FEI Nations Cup in het Zweedse Falsterbo. Daarmee gaat bondscoach Jos Lansink met zijn ruiters aan de leiding in het landenklassement en zijn ze zeker van deelname aan de finale in Barcelona. ,,Het was top. Ik ben er super blij mee”, is de reactie van Lansink.

,,We kwamen heel sterk terug”, vertelt Jos Lansink. ,,In de eerste manche liepen we iets achter de feiten aan. Maar nulrondes brengen ons telkens weer naar de top van het klassement. Ik ben er super blij mee. Het was top.”

Lansink is met zijn ruiters al zeker van deelname aan de finale van de FEI Longines Nations Cup competitie in Barcelona. ,,Dat was ook de bedoeling om dat te bereiken. Alleen is dat niet het hoofddoel voor dit jaar. Dat is ons plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs.” Dat zal moeten gebeuren op het WK volgende maand in Herning. Aanstaande woensdag maakt Lansink zijn WK team bekend.

Jur Vrieling

In de tweede manche van de Nations Cup in Falsterbo zorgden Jur Vrieling (coverfoto) met een fantastisch springende Long John Silver 3, Johnn Pals met Charley en Harrie Smolders met zijn ‘derde’ toppaard Darry Lou voor een foutloos resultaat. Na de eerste manche stond TeamNL op de vijfde plaats met vijf strafpunten. Dat bleef zo en eindigde Nederland achter België (met vier strafpunten) op de tweede plaats.

Jur Vrieling opende de wedstrijd voor Oranje. Zijn tienjarige schimmel Long John Silver 3 sprong met zoveel kracht dat hij boven de hindernissen tijd verloor. Op de finishlijn in de eerste manche kwamen ze een fractie over de toegestane tijd, wat een tijdstrafpunt opleverde. Daarmee revancheerde de ruiter uit Holwierde zich voor het mindere optreden in Aken.

Johnny Pals begon goed met Charley, maar in het laatste gedeelte ontstonden fouten. Dat bleek het streepresultaat voor het team, want in elke ronde tellen de drie beste resultaten.

Patrick Lemmen debuteerde in een vijfsterren landenwedstrijd. In beide manches sprong zijn paard Exit Remo heel goed, al viel er op dezelfde hindernis in beide ronden een balk. In de eerste ronde telden de vier strafpunten mee voor het teamresultaat.

Harrie Smolders reed zijn eerste landenwedstrijd met Darry Lou, die hij sinds dit voorjaar rijdt. Met de veertienjarige hengst presteerde Smolders voortreffelijk met twee superieure foutloze omlopen.

Aan de leiding

Na de overwinning in Rotterdam en de tweede plaatsen in Sankt Gallen en Falsterbo gaan de Nederlandse springruiters aan de leiding in de tussenstand van de FEI Nations Cup series in de eerste Europese Divisie. Duitsland en Zwitserland staan na drie starts op de tweede en derde plaats. De volgende wedstrijd in de reeks is over veertien dagen in Hickstead. Hier start het team van Jos Lansink niet. De laatste wedstrijd voor de springruiters van TeamNL is na het WK in Herning, op 19 augustus in Dublin.

Uitslag FEI Nations Cup Falsterbo 2022

 1. België, 4 str pnt
 2. Nederland, 5 str pnt
  Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 1 – 0
  Johnny Pals (As), Charley (v.Calido), (12) – 0
  Patrick Lemmen (Grashoek), Exit Remo (v.San Remo), 4 – (4)
  Harrie Smolders (Lage Mierde), Darry Lou (v.Tangelo van de Zuuthoeve), 0 – 0
 3. Groot Brittannië, 8 str pnt
 4. Noorwegen, 9 str pnt
 5. Denemarken, 16 str pnt