Bijeenkomst over welzijn paarden: ‘mogen we over tien jaar nog rijden?’

  • 7 januari 2023 15:16
door: Steven Stegen, 7 januari 2023 15:16
📌 EXLOO – De regio Drenthe van de KNHS orga¬≠niseerde bij het CDI Exloo een bijeen¬≠komst over paarden¬≠welzijn. Dat onder¬≠werp staat binnen en buiten de hippische sector steeds nadruk¬≠kelijker op de agenda.

Drijvende kracht achter de bijeenkomst was Nadine Buining, die namens het bestuur van de regio Fenna Westerduin van de KNHS wist te strikken om de avond te leiden. Enkele tien¬≠tallen leden en andere ge√Įnteres¬≠seerden kwamen op de bijeen¬≠komst af.

Fenna Westerduin

‘In de paardenwereld zijn veel bubbels die nogal kritisch op elkaar zijn’

Westerduin wist de zaal flink te prikkelen en vertelde ook over de onder¬≠zoeken die de KNHS regelmatig laat doen om te peilen hoe de buiten¬≠wereld tegen de paardensport aankijkt. ,,Maar het gaat niet alleen om die buiten¬≠wereld, waarin de meeste mensen geen idee hebben hoe het in de paarden¬≠sector werkt. Het is ook zo dat er binnen de paarden¬≠wereld heel veel bubbels zijn, die vaak ook erg kritisch naar elkaar zijn. Dat is best opvallend, want eigenlijk doen we binnen elke bubbel in de paarden¬≠sport wel ongeveer hetzelfde.”

Discussie over paardenwelzijn op initiatief van de KNHS-regio Drenthe in Exloo.

Al die bubbels binnen de paarden¬≠sport samen omvatten zo’n half miljoen mensen. ,,Alles daarbuiten weet heel weinig van paarden en paarden¬≠sport. Ze zien misschien een paar keer per jaar toevallig iets op TV en ze kennen waarschijnlijk Anky, maar dan houdt het wel op”, zei Westerduin. Ze ziet daar ook een kans. ,,Die grote groep kun je dus positief be√Įnvloeden. Laten wij vooral vertellen hoe leuk het is om met paarden bezig te zijn.”

Uit KNHS-onderzoek blijkt dat mensen in de grote steden negatiever over de paarden¬≠sport zijn dan mensen op het platte¬≠land. Tegelijk weten de ‘stedelingen’ er soms best veel van, het zijn vaak wel mensen die zich ergens in ver¬≠diepen. Een aanwezige dierenarts bracht nog een interessant feit in: in de Randstad staan misschien wel meer paarden dan daar buiten. ,,Je ziet ze alleen vaak niet, omdat ze vrijwel alleen binnen staan. Dat type eigenaren vindt een binnenbak en stapmolen vaak belangrijker dan weidegang. Maar ook dat is welzijn, dat gaat verder dan alleen de manier waarop we sport bedrijven.”

Rol media

De rol van de media kwam ook voorbij. Negatieve berichtgeving wordt sterk uitvergroot, incidenten worden breed uitgemeten. De kwestie Olympische Spelen en de vijfkamp werd ook nog aangehaald.

Een uiting van tegenstanders van de paardensport, rond een groot evenement.

In Tokio werd de Duitse Annika Schleu wereld­nieuws toen ze op goud­koers lag en haar paard niet wenste mee te werken. Huilend gaf Schleu het paard een aantal zweep­slagen, aange­moedigd door haar coach Kim Raisner, die het paard zelfs sloeg met de vuist. Bij de volgende Spelen in 2028 wordt paard­rijden bij de vijfkamp geschrapt. De zaal was het over één ding eens: officials hadden bij dit incident al veel eerder in moeten grijpen.

Dilemma

Dat ingrijpen is best een dilemma, zo erkende een aan¬≠wezig jurylid. ,,Het is geen geheim dat nu al jury¬≠leden worden bedreigd”, zo zei de vrouw. Intussen denkt 40% van de KNHS-leden dat officials niet durven in te grijpen als het welzijn van het paard in het geding is. ,,De publieke opinie wil dus dat u juist vaker de vinger opsteekt”, consta¬≠teerde Westerduin. Probleem is wel om een meet¬≠baar kader te hebben. Want wanneer is dat welzijn in het geding?

streaker EK Rotterdam
Streakers met de tekst Stop Horse Slavery verstoorden de rit van Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero tijdens de finale op het EK.
📸 Jacob Melissen

Conclusie van de avond was dat (mogen) paardrijden op de langere termijn geen vanzelf¬≠sprekend¬≠heid is. De lobby vanuit actie¬≠groepen is groot. ,,Zo hebben alle IOC-leden een boekje gekregen waarin wordt gesteld dat paardrijden gewoon niet meer zou mogen. Er speelt veel op dat vlak. Het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over. De maat¬≠schappij bepaalt uiteindelijk of wij blijven paardrijden.”

En toen was er een streaker

Veel sportevenementen hebben er inmiddels kennis mee gemaakt: de streaker. Een vaak schaars gekleed persoon die de sport verstoort, het veld oprent en met spandoeken of pamfletten aandacht voor iets vraagt.

Marc Houtzager kan er over meepraten. Tijdens het CHIO Rotterdam in 2019 werd zijn rit in de finale van het EK door een streaker verstoord. Houtzager zei na afloop: ,,Wij zorgen goed voor onze paarden, het zijn idioten.”

Fenna Westerduin van de KNHS geeft het advies om ‘lief’ te zijn voor streakers. ,,Bied ze een warme jas aan bijvoorbeeld.” De praktijk is dat streakers juist vaak agressief en met veel onbegrip worden bejegend. ,,Het is anderzijds ook zo dat als een streaker een gevaarlijke situatie veroorzaakt, dat de ruiter daarvan aangifte kan doen.”

Grotere evenementen zijn meestal goed voorbereid om verstoringen door streakers, met een protocol dat wordt gevolgd.

📝 bron: Stegen.net
📸 Steven Stegen