Opnieuw zilver voor Harrie Smolders in finale wereldbeker

  • 9 april 2023 11:53
door: redactie, 9 april 2023 11:53

📌 OMAHA – Harrie Smolders heeft voor de derde keer zilver gepakt bij de finale van de wereldbeker. Op de slotdag klom de 42-jarige ruiter met Monaco N.O.P. van de zevende naar de tweede plaats in het klassement. Smolders reed in 2016 (met Emerald) en vorig jaar (ook met Monaco) eveneens naar het zilver bij de wereldbekerfinale.

Het goud in Omaha ging naar de Zweed Henrik von Eckermann met King Edward. De wereldkampioen eindigde na in totaal vier omlopen op 5 strafpunten, Smolders op 9. Het brons ging met 11 strafpunten naar de Amerikaanse Hunter Holloway.

Harrie Smolders werd met Monaco N.O.P. tweede in de finale van de wereldbeker.
📸 FEI | Richard Julliart

,,Het is ongelooflijk dat Monaco weer tweede wordt. Om op te klimmen van plaats zeven naar de tweede, dat was een geweldige dag voor mij”, aldus de ruiter uit Lage Mierde, die zaterdag in de derde omloop foutloos bleef, maar in zijn laatste ronde wel één springfout maakte. ,,Verslagen worden door King Edward is zeker niet slecht.”

Henrik von Eckermann en King Edward wonnen de finale van de wereldbeker.
📸 FEI | Richard Julliart

Smolders was vol lof over zijn in 2009 geboren ruin Monaco. Hij had het paard deze winter twee maanden rust gegeven en dat betaalde zich volgens de Brabander uit bij de finale in Omaha (Nebraska). ,,Hij was fris en ik voelde de hele week hoe goed hij in vorm was. Als een paard zo te managen en te coachen is, is dat wat ik wil. Dan weet je vandaag hoe hij morgen is. Monaco is echt op weg om het beste paard uit mijn carrière te worden.”

Drie keer zilver

Drie van de zes keer dat Smolders deelneemt aan een FEI Wereldbekerfinale wint hij zilver. In 2016 deed hij dat met zijn toenmalige tophengst Emerald, vorig jaar was er in Leipzig zilver met Monaco N.O.P..
Het is een prestatie die slechts weinigen in de springsport hem nadoen. Smolders was in 2018 dan ook maandenlang de nummer 1 van de FEI wereldranglijst. Op de huidige wereldranglijst is de 42-jarige ruiter uit Lage Mierde als nummer 6 geklasseerd.

Bondscoach Jos Lansink was er in Omaha bij om de twee ruiters (Jur Vrieling viel op de tweede dag uit na een onschuldige val van zijn paard) van TeamNL te begeleiden. Het is voor Lansink de derde zilveren medaille sinds hij (zelf winnaar van de wereldbekerwinnaar van 1994) in december 2021 aantrad als bondscoach.

Beste paard van allemaal

Lansink: ,,De kleur moet nog een keer veranderen. Maar het is geen schande om verslagen te worden door King Edward en Henrik von Eckermann. Maar jammer. Harrie zat er heel dichtbij. Die fout in de laatste omloop had Monaco N.O.P. niet verdiend. In de eerste ronde sprong hij fantastisch. Ik vond hem het beste paard van allemaal. Monaco is dan ook één van de beste kampioenschapspaarden en Harrie is een echte kampioenschapsruiter.”

Uitslag finale wereldbeker 2023

  1. Henrik von Eckermann (Zwe), King Edward (v.Edward), 5 str pnt
  2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco N.O.P. (v.Cassini II), 9 str pnt
  3. Hunter Holloway (USA), Pepita Con Spita (v.DSP Con Spirit), 11 str pnt