Marc Houtzager grootverdiener in Beilen

Marc Houtzager grootverdiener in Beilen

14 januari 2001 16:39 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

BEILEN
Marc Houtzager was tijdens het sterk bezette springconcours Indoor Hartje Drenthe prima in vorm. In de diverse ZZ-parcoursen pakte de net 30 geworden ruiter uit Rouveen al flink wat prijzengeld mee en als klap op de vuurpijl won hij zondagmiddag de afsluitende finale. Met zijn paard Luneville gaf Houtzager Stefanie Luning uit Ansen op de verrassend springende Hippo Assen Loeki het nakijken.

De organiserende Stroomruiters konden opnieuw trots zijn op het sterke deelnemersveld. Beilen oefent een sterke aantrekkingskracht uit op de springruiters. Niet vanwege het prijzengeld, hoewel dat ook lang niet slecht is. ,,De organisatie is erg goed en de indeling van de rubrieken is aantrekkelijk. Je kunt hier veel jonge paarden starten, zonder dat ze te veel hoeven springen. Beilen mag een voorbeeld zijn voor anderen’’, aldus Marc Houtzager, die overigens wel kritiek had op de bodem. ,,Die was iets te los.’’ Voorzitter Willem van Es beaamde dat, ,,maar gezien de vorst durfden we er niet te veel water op te sproeien.’’

Dertig Z- en ZZ-combinaties keerden terug voor de grote finale. In het Z-gedeelte vielen er zes foutloze ritten op te tekenen, terwijl vier ZZ-combinaties het door Jan Oldejans opgestelde parcours foutloos wisten af te ronden. De barrage startte teleurstellend, nadat het jonge talent Hilde Slagter uit Koekange met Makita twee weigeringen opliep op de dubbelsprong, maar daarna werd er volop strijd geleverd.

Stefanie Luning, vorige maand nog winnaar van de Zilveren Ui in Kampen, zette met haar Z-paard Loeki een prima tijd neer, uiteindelijk goed voor de tweede plaats. Ze koos verrassend voor haar nog jonge en onervaren Z-paard, in plaats van voor haar topper Summernight. ,,Die moet vanaf donderdag vier dagen in actie op het nationale kampioenschap in Lisse, dus die sparen we nu’’, aldus Luning, die druk bezig is met een flinke uitbreiding van haar stal in Ansen bij Dwingeloo.

Ook Claire Wildeboer uit Meppel kwam sterk voor de dag. Met haar kleine vosje Nairobi bleef ze met enig geluk foutloos en haar tijd was goed voor de derde plaats. Harrie Smolders leek een geduchte concurrent, maar de ruiter van Stal Heins ging met Marc Polo in de fout op de lastige gele steilsprong. Het duo zette wel de snelste tijd neer.
De winnende rit kwam op het conto van Marc Houtzager en Luneville, goed voor een envelop met 650 gulden. De geboren Hoogevener reed niet alles uit de kast, maar stuurde zijn rijdier uitgekiend rond. In Beilen vierde Houtzager min of meer zijn rentree op de regionale wedstrijden. ,,De laatste tijd heb ik vooral in het buitenland gereden.’’ Het paard waar hij mee won komt uit de stallen van de familie Maat in Balkbrug. ,,Ik rijd er nu een half jaar op.’’

Hoe leuk de zege in Beilen ook was, voor Houtzager wachten dit jaar belangrijkere evenementen. Zoals het EK in Arnhem. Zijn toppaard, de hengst Jacomar, staat nu voor nageslacht te zorgen, maar moet straks met Houtzager een teamplaats afdwingen. Hoe groot de kans is dat dat lukt? Houtzager denkt niet in percentages. ,,Maar het scheelt dat Jos Lansink nu Belg is. Dat is weer een concurrent minder.’’ Houtzager vindt het triest dat een goede ruiter als Lansink niet voor Nederland behouden kon blijven. ,,Ik ben zelfstandig en voor mij speelt het veranderen van nationaliteit niet. Maar als ik in de schoenen van Jos had gestaan, dan had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. In feite had hij geen keus.”
[Stegen.net] archief januari 2001

Deel dit bericht