Jeroen Dubbeldam pakte Grote Prijs van Gelderland

  • 7 juni 2009 18:16
door: redactie, 7 juni 2009 18:16

DE STEEG – Jeroen Dubbeldam heeft zondag tijdens Outdoor Gelderland de Grote Prijs gewonnen. De ruiter uit Weerselo deed dat met BMC Van Grunsven Whipser, waarmee hij onlangs al Nederlands kampioen werd. Ook met Dubbeldam’s lang geblesseerde topper Up and Down gaat het weer de goede kant op. ,,Meerdaagse wedstrijden vragen nog te veel van ‘m, maar hij klautert weer op.”

Dubbeldam heeft de opgaande lijn duidelijk te pakken. Die begon sinds hij een half jaar geleden de beschikking kreeg over twee paarden uit de stal van de broers van dressuuramazone Anky van Grunsven. Recentelijk won hij ook nog eens de GP van Eindhoven, met Van Grunsvens Simon.

In de barrage met acht deelnemers op landgoed Middachten eindigden twee landgenoten van de winnaar op de gedeelde tweede plaats. Dat waren Mareille Schröder met Pino en Mathijs van Asten met VDL Groep Castella.

Sinds Outdoor Gelderland in 2005 zijn primeur beleefde was altijd een Nederlander de sterkste. Dubbeldam won eerder in 2006, met Nassau. De andere winnaars waren Gerco en Ben Schröder en Leon Thijssen, die vorig seizoen succesvol was.

Dubbeldam heeft in 2008 een tegenvallend seizoen gekend, met blessures voor hemzelf en zijn toppaard Up and Down. Het kostte hem deelname aan de Olympisch Spelen. Die tijden liggen achter hem. ,,Als het loopt dan loopt het”, zei hij. ,,Ik heb een paar fijne jonge paarden. Ik kon deze opstekers wel gebruiken.”

Wat de komende maanden hem gaan brengen wist Dubbeldam nog niet. ,,In de ietwat lagere wedstrijden hebben deze twee paarden al heel wat kilometers in de benen. Op het hoogste niveau is alles nog wat nieuw. We leren elkaar met de dag beter kennen, maar de opleiding is nog niet voltooid. Ik kijk nog een beetje van wedstrijd tot wedstrijd.”

Frappant was dat Mareille Schröder, geen familie van de drie springende broers Schröder maar wel ook afkomstig uit Twente, tot op de honderdste van een seconde gelijk eindigde met Van Asten. Dat terwijl de amazone het relatief rustig aan wilde doen.

,,Ik heb Pino nu vier keer in het buitenseizoen gestart en steeds had ik in de barrage een pechfoutje. Dat wilde ik zien te voorkomen. Daarom dacht ik, laat ik het een beetje rustig aan doen. Gezien de tijd is dat niet helemaal gelukt, de fout is gelukkig wel uitgebleven”, aldus de amazone die in Gees een handelsstal heeft samen met haar vriend Daan van Geel.

NHP | KNHS