door · 6 september 2011 21:13

ERMELO – Wilfred Franken, directeur van de FNRS, krijgt er een punthoofd van. Franken is al het gepraat over de manier waarop toekomstige paardenmensen worden opgeleid helemaal zat. ,,Na een aantal jaren vol goed georganiseerde bijeenkomsten waar onderwijs en ondernemers met elkaar in gesprek zijn gegaan, is het nu tijd concreet te worden.”

Wilfred Franken

Mensen die willen werken in de hippische sector als instructeur, groom of stalmedewerker zullen minstens zelf het paardrijden machtig moeten zijn, zo meent Franke. Het onderwijs moet volgens hem stoppen met het winnen van zieltjes die de schoolbanken vullen, maar kiezen voor het afleveren van kwaliteit. Zowel onderwijs, sport als het bedrijfsleven moeten kleur bekennen.

Een concrete stap zou volgens Franken zijn dat de niveau 2 opleiding binnen het onderwijs en de sport als instroomeis minimaal het bezitten van het ruiterbewijs vraagt. Studenten moeten zelf kunnen rijden en daarmee aangeven dat ze paardenmensen willen worden.
Franken is van mening dat eenieder die vanaf 2012 zijn niveau 2 diploma, assistent instructeur, behaalt binnen twee jaar zijn niveau 3 diploma, instructeur, met succes moet afronden. ,,De tijd van praten is voorbij, we moeten bewegen!”

Wat vind jij van deze oproep van de FNRS-directeur? Heeft hij een punt, of is het een discussie die nergens over gaat? Laat je reactie achter.

Stegen.net | FNRS

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 objectief en met grote zorgvuldigheid over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 objectief en met grote zorgvuldigheid over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland. Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net

  • Jan Willem

    Meneer Franken heeft een punt . De knhs loopt al 40 jaar achter de feiten aan . In vele opzichten is de opleiding zowel voor instructeurs als jury leden al die jaren gebaseerd op kwantiteit en niet op kwaliteit ! Er zijn dure gebouwen neer gezet en als de hippie is moet het worden afgelast omdat het regent . Er hadden allang goede bodems moeten zijn , het is immers een buitensport. Het is dood zonde dat er al jaren mensen met de center zwaaien die niets met de paarden sport hebben , en op vele gebieden verkeerde keus hebben gemaakt ! Ik wil heel graag uitleg geven over dit probleem en mee werken aan een oplossing. Vriendelijke groet Jw Vooren. Tel 0655191137

  • Opmerkelijk stellige uitspraken van de directeur van het FNRS. In mijn beleving ligt het iets genuanceerder. Ik heb toch menig fantastisch goede, betrouwbare en hardwerkende stalmedewerkers gezien die super voor de paarden zijn en geen meter kunnen paardrijden. Doen ze tenminste waarvoor ze zijn aangesteld. En het ruiterbewijs als eis stellen is vreemd, aangezien je niet op elke (FNRS-)manege je ruiterbewijs kunt behalen. Zorg als FNRS dan ook voor drempelverlaging en neem het ruiterbewijs op in je F-proefjes programma.

Create AccountLog In Your Account