Mark Todd behoudt leiding in Military Boekelo

Share
  • 9 oktober 2011 12:53

door: redactie, 9 oktober 2011 12:53

BOEKELO
Mark Todd wist zaterdag tijdens de Military van Boekelo zijn leidende positie vast te houden. De 55-jarige Nieuw-Zeelandse routinier presenteerde zich met zijn paard NZB Campino tijdens de crosscountry, gereden onder sterk wisselende weersomstandigheden, als de uitgesproken favoriet voor de eindzege. Zondag is het springparcours het laatste onderdeel.

Todd liep tijdens de uithoudingsproef, die hij ondanks de regen voltooide in 10 minuten en 36 seconden, slechts 2,4 strafpunten op. De Duitser Andreas Dibowski (Butts Evedon), die binnen de gestelde tijd van 10.30 bleef, liep nauwelijks in. Na twee onderdelen bezet de Ierse amazone Camilla Speirs, die op de rug van Portersize Just a Jif als een van de snelsten door het Twentse land reed, de derde plaats.

Mark Todd met Campino tijdens de cross in Boekelo.

Raf Kooremans viel ver terug, met beide paarden. Hij deed met Cavalor Telstar bijna 11 minuten over het parcours en is met dat rijdier nu 22e en beste Nederlander in de algemene rangschikking. De verrichting met Cavalor Demeter, waarmee hij een vergelijkbaar goede dressuurproef reed als Todd, viel in het veld ernstiger tegen. Deze combinatie duikelde naar de 45e plek.

Het zag er lang naar uit dat Kooremans met Demeter Todd concurrentie zou blijven aan doen. ,,Ik lag nog 2 seconden voor op het tijdschema bij hindernis 16, maar daar ging ik zwaar de fout in. Op 16a sprong Demeter super, maar we hadden te veel snelheid, waardoor ik de wending naar 16b niet kon halen met een weigering als gevolg. Stom, stom en nog eens stom”, aldus de op zijn Nederlandse paspoort uitkomende Belg.

Ook Merel Blom verging met Rumour Has It noch met Umberto BD goed in de cross. Ze behoort met beide troeven nog net tot de top 50. Met dat laatste paard was ze achtste in de dressuur, maar een hoosbui onderweg voorkwam een stabiele prestatie.

De Britse kanshebster Zara Phillips, derde na het eerste onderdeel, moest de strijd zaterdag staken na drie weigeringen van Lord Lauries. Madeleine Brugman (Edino) kwam op hindernis 12 ten val en mocht ook niet verder. Ruim 30 combinaties haalden de eindstreep niet.
[Stegen.net | ANP]