Jasmijn Kloet (16) de beste van Drenthe

Jasmijn Kloet (16) de beste van Drenthe

19 februari 2012 01:18 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

BEILEN
Jasmijn Kloet is zaterdagavond verrassend Drents kampioen in de ZZ geworden. De 16-jarige amazone uit Grolloo klopte met Valette in de barrage de routiniers Weite Oldenziel (tweede met Valette) en Marcel de Boer (Uloubet de Pomme).

Jasmijn Kloet rijdt Valette naar de titel. ©Roos Meertens

Kloet reed als tweede in de barrage en bleef als enige nogmaals foutloos. Weite Oldenziel opende de barrage en maakte één springfout. Na de foutloze rit van Kloet liet Marcel de Boer twee springfouten noteren en was de titel voor Jasmijn Kloet een feit. ,,Ik had er niet op gerekend”, glunderde de jonge amazone, die de 10-jarige merrie Valette een jaar onder haar hoede heeft.

De leerlinge van Freek van der Laan had aan Oldenziel en De Boer geduchte concurrenten. Beide mannen waren sneller, maar bleven niet foutloos.

Weite Oldenziel werd tweede in de ZZ met Valanta. ©Steven Stegen

In de eerste omloop van de ZZ kwamen 17 combinaties in actie, waarvan er vijf foutloos door het parcours van Jos Brinkman kwamen. Maureen Bonder bracht drie paarden in de strijd, maar het zat de amazone uit Schoonoord niet mee, want ze bleven met geen van de drie foutloos.

Jasmijn Kloet en Valette bij de prijsuitreiking. ©Steven Stegen

Toppaard Alex, ervaren in de 1.40, gooide er twee af, met de te hete Wednesday gaf ze op en de laatste troef Tivoli tikte de balk van de laatste hindernis er af. ,,Ik baal vreselijk”, verzuchtte Bonder. ,,Vooraf twijfelde ik of ik wel mee zou doen. Voor eigen publiek wil je graag iets goeds laten zien en dan zit het zo tegen.” Bonder trok zich terug voor de tweede omloop. Uiteindelijk bleven er drie combinaties over voor de barrage.

Topavond

Voor Marcel de Boer was het een topavond. Hij werd derde in de ZZ met Uloubet de Pomme en de ruiter uit Nieuwleusen won de Z met Amarenz en werd ook nog derde met Abigail. Een prestatie om trots op te zijn, zeker gezien de toch matige prestaties die in het algemeen in de klasse Z werden geleverd.

Van de ruim 30 deelnemers in de Z bleven er in de eerste omloop maar vijf foutloos. In de tweede manche wisten alleen De Boer en Nynke de Vries (met Brego R’n B) dat te herhalen. Zij vochten in de barrage om de titel. Marcel de Boer ging als eerste en nam met Amarenz vol risico en knalde dwars door hindernis 4. Maar De Vries kon het resultaat niet verbeteren, ze verloor zichzelf totaal en eindigde met 15 strafpunten.

Pony’s

De ZZ-pony’s was met drie combinaties niet heel dik bezet. Geen van de drie deelnemers wist een nulrondje te rijden. Marit Siersema en Margot Norder maakten in de eerste omloop één foutje en Lois Vos hoorde gelijk twee balken vallen. In de tweede omloop werd het toch nog spannend, want zowel Siersema als Norder gingen opnieuw één keer in de fout. Met een totaal van acht strafpunten voor de beide amazones volgde er toch nog een barrage.

Marit Siersema reed in de barrage als eerste met haar merrie Let’s Dance. De 12-jarige Palomino deed geweldig haar best, toonde veel werklust en redde haar amazone een aantal keren. De barrage werd snel gereden, maar met twee afgeworpen balken maakte Siersema het haar concurrente Margot Norder wel gemakkelijk.

Margot Norder werd met Esmee ZZ-kampioen bij de pony's.

Norder zou zich met Esmee dus nog een missertje kunnen veroorloven en op hindernis drie maakte het duo uit Stadskanaal inderdaad een fout. Natuurlijk gaf Margot geen vol gas en na haar fout op hindernis drie moest ze echt gaan oppassen, maar verdere problemen deden zich niet voor en daarmee werd Margot Norder met haar 10-jarige merrie Esmee (v. Elmshorn) kampioen.

Z-D

In de Z-D werd de titel verdeeld in een barrage met vijf deelnemers. Nadat Bianca Brakke en Manon de Lange met hun pony’s respectievelijk één en twee fouten hadden gemaakt zette Jessica Bosma met de goed springende Poker de l’Aube als eerste opnieuw een foutloze ronde neer. Maar lang ging Jessica niet aan kop: Anouk Vos deed na haar een felle en geslaagde poging om met Reekamp’s Springtime de leiding over te nemen. Alleen Jolijn Klein kon met Milano nog verandering in de tussenstand aanbrengen, maar moest helaas met twee weigeringen de baan verlaten.

En daarmee ging het kampioenslint in de Z-D naar Anouk Vos. De 13-jarige amazone heeft in haar dorpje Dalerveen super trainingsmogelijkheden, want er staat een enorme rijhal. ,,Ik durfde in de barrage niet op safe te rijden, omdat Jolijn nog na mij kwam. Ik heb een prima kampioenschap gehad, want in de M ben ik ook nog zesde geworden”, vertelde Anouk, die vorig jaar nog Drents kampioen werd in de Z-C.

[Stegen.net]

Uitslagen:
Beilen, Drents kampioenschap springen, 16 t/m 18 feb
paarden
ZZ: 1. Jasmijn Kloet, Valette, 0-34.13; 2. Weite Oldenziel, Valanta, 4-33.92; 3. Marcel de Boer, Uloubet du Pomme, 8-31.40
Z: 1. Marcel de Boer, Amarenz, 4-33.74; 2. Nynke de Vries, Brego R’n B, 15-49.11; 3. (zonder barrage) Marcel de Boer, Abigail, 4-63.38
M: 1. Wilfred Harke, Aron, 0-35.45; 2. Nathalie Hof, Zandokan, 0-38.45; 3. Stefanie Luning, Carrera, 4-33.49
L: 1. Clariska Brakke, La Serena, 0-29.12; 2. Renate Beuving, Bon Ami Dymara, 0-31.09; 3. Yvonne Gils, Bonhbouche, 0-36.03
pony’s:
ZZ cat D/E: 1. Margot Norder, Esmee, 4-47.84; 2. Marit Siersema Let’s Dance, 8-41.21
Z cat D/E: 1. Anouk Vos, Reekamp’s Springtime, 0-42.38; 2. Jessica Bosma, Poker de L’Aube, 0-46.64; 3. Bianca Brakke, Colorado, 4-41.77, idem cat C: 1. Lianne Koopmans, Giorgio, 0-35.55; 2. Romy van Zuthem, Brummerhoeve’s Paladin, 4-42.12
M cat D/E: 1. Bianca Compagner, Time Out, 0-29.95; 2. Savanna van den Hof, Napoleon, 0-30.92; 3. Willemijn van Dijken, Madama Tussaud. 0-31.58, idem cat C: 1. Martijn Horstede, Sharon, 4-50.29; 2. Ine Zegeren, Maddox, 4-48.25
L cat D/E: 1. Manon Veerman, Moonlight Shadow, 0-30.41; 2. Miranda Harke, Charley, 0-35.16; 3. Myrthe Ottens, Sterrehof’s Golden Popcorn, 0-35.30, idem cat C: 1. Joanne Vos, Dominant, 0-31.87; 2. Lysanne Kruizinga, Aloha, 0-33.26; 3. Karen Tiemes, Rosa, 4-30.57