Individueel zilver voor Gerco  Schröder

Individueel zilver voor Gerco Schröder

9 augustus 2012 14:30 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

LONDEN
Spannender had het niet bedacht kunnen worden, de individuele strijd om de Olympische medailles in het springen. Er was natuurlijk maar één winnaar. Dat werd de Zwitser Steve Guerdat met Nino des Buissonnets. Gerco Schröder uit Tubbergen raakte door één tijdfout in de eerste manche op minieme achterstand. Met zes foutloze combinaties in de eerste manche leek hij daardoor vooralsnog kansloos voor eremetaal.  Maar in de tweede manche toverde de Twent een magistrale foutloze rit te voorschijn. Daardoor sloot Schröder de wedstrijd af met slechts één strafpunt.

Van de zes foutloze combinaties bleef er uiteindelijk slechts eentje, Guerdat, ook in de tweede ronde foutloos, waardoor de Zwitser het goud won. De Ier Cian O’Connor met Blue Loyd, foutloos in de eerste manche had, de pech om in de tweede manche 0.02 sec. te langzaam te zijn. Ook voor hem één strafpunt en hij kwam daarmee op gelijke hoogte van Schröder.

Gerco Schröder behaalde individueel zilver met London. ©FEI/Kit Houghton

Daardoor was een barrage om zilver en brons noodzakelijk. Gerco Schröder reed die barrage vlot en foutloos. O’Connor reed vervolgens zijn Blue Loyd, in een alles of niets poging, alsof hij de Grand National wilde winnen. Dat ging goed, totdat zijn paard zijn achterbenen net niet snel genoeg introk op de allerlaatste hindernis. Die fout betekende voor Schröder zilver en brons voor O’Connor.

Bondscoach Rob Ehrens vertelde een geweldig gevoel te hebben gehad. ,,Het was wel even raar, die ene tijdfout van Gerco, maar dan een fenomenale tweede manche en daarna een explosieve barrage die zilver oplevert, ik ben er eigenlijk even stil van!”. In de ogen van Ehrens was het een wijs besluit van Maikel om te stoppen. ,,Ik denk dat Verdi iets vermoeid was, maar ze hebben hier samen fantastisch gepresteerd. Ook Marc Houtzager heeft twee hele sterke ritten gereden. Misschien dat het foutje in de eerste manche mede ontstond door het feit dat Tamino een ijzer verloor.”
[Stegen.net | KNHS]

Eindstand individueel OS 2012:

Goud: Steve Guerdat (Zwi) – Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) – 0
Zilver: Gerco Schröder (Tubbergen) – Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) -1 – en in barrage om zilver: foutloos
Brons: Cian O’Connor (Ier) – Blue Loyd (Landor S x Hadj A) 1 – en in barrage om zilver: 4
9: Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Tamino (Numero Uno x Farmer) – 8
37: Maikel van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) – na 8 fouten opgegeven