Jonge garde grijpt macht op zonnige Hippiade

Jonge garde grijpt macht op zonnige Hippiade

9 september 2012 19:29 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ERMELO
De KNHS kampioenschappen op de Hippiade 2012 werden beheerst door de jeugd. Kyra Klinkers uit Echt won de eerste Hippiadetitel in de dressuur klasse ZZ-licht. De amazone is 20 jaar oud. Vijf jaar jonger is de winnares van de klasse Z2-dressuur, Jasmien de Koeyer uit Sint Jansteen. De springkampioenen in de klassen Z en ZZ horen tot de Young Riders en wisten beide als enige in hun klasse over vier omlopen foutloos te blijven: Z-kampioen Bart Lips uit Biest Houtakker is 18 jaar en Glenn Knoester uit Assendelft is met zijn 19-jaar de overtuigende kampioen in het ZZ. De jeugd regeerde op een prachtige, zonnige en sportieve Hippiade.

Parcoursbouwer Quintin Maertens schotelde de ruiters mooie parcoursen voor. Na de protesten van vorig jaar telden nu ook de parcoursen van de vrijdag mee voor het klassement. Na de eerste twee manches op vrijdag in de klasse ZZ was het aantal foutlozen gereduceerd tot één: Glenn Knoester met de voorzichtige en snelle Febo’s L’Argentina (v. Heartbreaker). Zaterdagmiddag hield Glenn het hoofd koel en voegde in de derde en beslissende vierde ronde geen enkele strafpunt toe. Als laatste starter en de 0 op het scorebord betekende dat de titel naar Assendelft ging. ,,Super, mooier kan niet”, is de eerste reactie van een dolgelukkige Glenn Knoester. ,,Ik rij Febo’s L’Argentina pas sinds juni voor meneer De Borst van Stal Diamond. Zijn dochter Kim reed L’Argentina eerder op tweesterren-niveau. Nu Kim zwanger is rij ik haar en werk twintig uur per week op stal van familie De Borst.”

Het podium bij het ZZ-springen: kampioen Glenn Knoester, reservekampioen Patrick Lemmen en de winnaar van het brons Michiel Brusse (rechts). ©Roos Meertens

Zycolin W (v.Berlin), de mooie en met veel vermogen springende merrie hielp Patrick Lemmen (25 jaar, Sevenum) aan de tweede plaats. De schimmel maakte haar enige springfout in de tweede manche op vrijdag. Voor routinier Michiel Brusse (46 jaar, Wapserveen) was de derde trede op het podium voor de overdekte tribune gereserveerd tijdens de prijsuitreiking. Zijn Holsteiner Cannavaro D (v. Caplan) begon met een springfout aan het kampioenschap en voegde daar in de derde omloop een tijdfout aan toe.

Pech was er voor Weite Oldenziel uit Gieten. Hij kon niet starten in de ZZ-klasse, vanwege kreupelheid van zijn paard Valanta.

Geen familie 

In de klasse Z was het spannend aan de top. De winnaar stond na vier omlopen vast. Dat was de Bart Lips, die met de elfjarige Uneill (v. Andiamo) geen enkel strafpunt achter hu naam hadden staan. Vijf combinaties met 8 strafpunten reden vervolgens een barrage voor de plaatsen 2 tot en met zes. Daarin waren de broers Freek (25 jaar) en Teun Vestjes (18 jaar) uit Sevenum de beste.

Tessa Harms was één van gelukkigen die een ruiterster kreeg. ©Roos Meertens

Winnaar Bart Lips glundert met de gouden medaille op zijn borst: ,,Dit is mijn eerste echte titel. Wel ben ik een paar keer derde geweest indoor. Na vandaag ben ik echt weer een ervaring rijker. Uneill sprong goed”, blikt de jonge ruiter, die professional wil worden terug. ,,Ik vond de parcoursen niet super lastig. Je moest wel je plan hebben als je binnenreed, maar het was goed te doen.” De pupil van Eric van der Vleuten en Bert Romp rijdt Uniell nu een klein jaar. ,,Hij had eerder al Z gelopen, was verkocht en kwam vorig jaar bij mij. Ik probeer mijn eigen stal op te zetten. Nu staan er zeven paarden. Ik probeer in de sport zo hoog en ver mogelijk te komen.” De naam Lips is in Hippisch Nederland bekend (eventing bondscoach Martin en zoon Tim Lips), maar Bart wil nog wel kwijt: ,,Ik ben geen familie hoor.”

Het kampioenschap in de de klassen L en M werd verreden over een manche met barrage. Hierin waren de dames die heersten. De Enschedese Chantal Roerink zette met de Tampa-nakomeling Amore RZ het beste resultaat neer in de klasse L. Sophie Claassen (Uden) bezorgde Noord Brabant de tweede springtitel. Met Belisina (v.Concorde) stond ze op de hoogste trede van het podium.

Dressuur

Dit jaar hoort de klasse ZZ-licht bij de breedtesport en was het de eerste keer dat deze klasse op de Hippiade werd verreden. Drie proeven moesten er gereden worden voor de kampioene Kyra Klinkers met haar bruine Whoopydoo bekend was. De kwalificatieproef op vrijdag was de voorbode voor de meetellende proef op zaterdag samen met de Kür op muziek. Met een gemiddelde van 70,87 was de titel verrassend voor de 20-jarige Limburgse amazone. ,,Ik had het niet verwacht. Als je ziet dat hier grote namen als Lotje Schoots en Diederik van Silfhout meedoen, maar ik wist dat Whoopydoo top in vorm was. Dus ik moest gewoon goed rijden en dat heb ik gedaan”, legt Klinkers uit.

Gronings kampioen Callista Leeuwerke werd vrijdag al uitgeschakeld. Ze eindigde in haar groep als zevende met Zhivago en daarmee greep ze net naast het startbewijs voor de zaterdag. Drents kampioen Julia van Schaik werd in deze groep 13e met Primo. Jarmilla Peterson eindigde met Don Chello op de teleurstellende 21e plaats.  In de andere groep greep Linda van der Hauw-Jansma naast een plaats in de finale. De Friese kampioene kwam met LN Acapulco op de negende plaats. Wilmer Lanning uit Gieten volgde op de tiende plaats met Vigaro Mm.

De jongste kampioene van de Hippiade is de 15-jarige Jasmien de Koeijer, die in de Z2 zegevierde. Met haar vos TC Take it Easy (v. Florestan I) behaalde de pupil van Tim Coomans net de 70 procent niet (69,90). Provinciegenote Dinja van Liere (Kapelle) pakte zilver met het Zeeuwse fokprodukt Hexagon’s Bon Ami (v.Labo). ,,Helemaal gaaf. Dit had ik nooit durven dromen. Take it Easy liep echt hartstikke goed. Na de eerste proef hadden we al hartstikke veel voorsprong. Ik ben echt helemaal ontdaan”, omschrijft Jasmien de Koeyer haar gevoel.

De klasse Z1 kende een overtuigende kampioen in Wiep Kwakernaak uit Vaassen met Winona Sollenburg (v. OO Seven), die na twee proeven ruim 2,5 procent los stonden van Neelke van Kollenburg (Oirschot) met Boolya SVK (v. United). ,,Helemaal goed, hè. Gewoon perfect”, lacht de Vaassense, die haar eerste Hippiadetitel in de wacht sleepte. ,,Dit is de kroon op mijn werk. Winona is onze eigen merrie, die we als veulentje gekocht hebben. We hebben haar laat zadelmak gemaakt. Ik rijd haar pas sinds afgelopen winter en ben direcht met haar in het Z gestart. Ze beweegt heel fijn, is sensibel en heet. Ze past perfect bij me.”

In de klassen L2, M1 en M2 werd mooie strijd geleverd met kwaliteitsvolle paarden en gedreven amazones die genieten van hun sport en zelf de opleiding van hun eigen paarden tot het hoogste niveau willen meemaken. ,,Plezier in het rijden staat voorop”, was het credo van de Lisanne Schippers (Zutphen), Wendy van Diessen (Volkel) en Bianca Vliex uit het Belgische Maaseik-Opoeteren.

De RV Exloo was opnieuw succesvol met instructeur Koos Naber.

Van de twee viertallen die hun proef op muziek reden was RV Exloo uit de gelijknamige Drentse plaats net als vorig jaar de beste.
[Stegen.net | KNHS]