Edward Gal grijpt KNHS-titel met Interfloor Next One

Share
  • 3 maart 2013 19:11

door: redactie, 3 maart 2013 19:11

Edward Gal won zondag zijn zoveelste KNHS-titel, maar de eerste met Interfloor Next One. Volle tribunes in de accommodatie van De Voornruiters zagen een podium in de zware tour met louter ruiters. Diederik van Silfhout won zilver met Luxform’s Popeye. Laurens van Lieren werd derde met Hexagon’s Welnetta. De titels in het ZZ-Zwaar en de Lichte Tour gingen naar Lisanne der Nederlanden en Lynne Maas.

,,Interfloor Next One is zo fit dat hij makkelijk zo’n kampioenschap kan lopen”, verklaarde Edward Gal zijn deelname aan het Indoorkampioenschap in de Zware Tour in Utrecht. ,,Hij doet het gewoon heel makkelijk. Glock’s Undercover en Glock’s Romanov zijn nog in de race voor de wereldbekerfinale, dus dit was een mooie wedstrijd voor Next One.”

Edward Gal en Next One tijdens de ereronde.  ©KNHS.nl

Edward Gal en Next One tijdens de ereronde. ©KNHS.nl

Zilveren medaillewinnaar Diederik van Silfhout uit Lunteren was heel content met het optreden van zijn Luxform’s Popeye (v.Havel). ,,Ik kon er fijn aan rijden. Hij was ontspannen en dat is mooi richting Indoor Brabant over twee weken.” Laurens van Lieren rijdt pas een jaar op Grand Prix niveau met Hexagon’s Welnetta (v.Hexagon’s Louisville). ,,Dit is denk ik pas haar achtste Grand Prix. Ik ben heel tevreden. Thuis heb ik nog twee paarden op dit niveau. Ik heb dus een luxe-positie”, aldus de co-commentator paardensport bij de NOS.

Lichte Tour

Vorig jaar in Ermelo werd Lynne Maas kampioene in de Lichte Tour met Zamora. In Utrecht prolongeerde ze haar Indoortitel, nu met Salo. Emmelie Scholtens en Apache, regerend Lichte tour kampioenen outdoor, werden tweede. Brons ging naar Adelinde Cornelissen met Tiara. Een wedstrijd van hoog niveau volgens juryvoorzitter Jan Peeters.

Lynne Maas en Salo waren de besten in de lichte tour.  ©KNHS.nl

Lynne Maas en Salo waren de besten in de lichte tour. ©KNHS.nl

Kampioene Lynne Maas heeft een grote glimlach op haar gezicht. ,,Pas tijdens de selecties besloot ik om Salo op dit Indoorkampioenschap te rijden. Hij scoorde beter dan mijn andere paard Zamora. En als ik van deze dames naast me wil winnen, moet ik ook echt het paard meenemen dat het hoogste scoort”, zegt Lynne aan de tafel in de afsluitende persconferentie. ,,Maar aanvankelijk was ik niet van plan Salo te starten. Maar ik ben blij dat ik toch het zo is uitgepakt.” Salo (v.Ferro) is weer terug na een lange blessure periode. ,,Ik ga nu iet meer plannen met hem. We zien wel hoe het gaat.”

Emmelie Scholtens, vorig jaar winnaar in Hoofddorp, moest nu met de achtjarige KWPN-hengst Apache (v.UB-40) genoegen nemen met het zilver. ,,Nee, ik ben niet blij met dit zilver. Ik had dit niet verwacht. Gisteren lagen we nog heel dicht bij elkaar. Ik wist dat ik er in de Kür nog een schepje bovenop moest doen. Ik ben teleurgesteld in mijn punten, er was een groot juryverschil. Dat is erg jammer. Het maakt echt wel uit of je eerste of tweede wordt.”

Adelinde Cornelissen maakte het podium compleet met de zwarte merrie Tiara (v.Jazz). ,,De merrie is pas als negenjarige de sport in gegaan. Ik heb haar de laatste tijd heel veel met muziek getraind. Ik gebruikte haar als stand in voor Parzival in de prijsuitreikingen. Daar had ik best last van. Ik moest laatst in Mechelen zelfs afgroeten in de proef. Vandaag deed ze het echt goed. Ik ben blij met deze derde plaats.”

ZZ-Zwaar

Lisanne der Nederlanden won beide proeven van het ZZ-Zwaar, die op zaterdag als de finale-kür. ,,Ik had de halve finale als gewonnen. Ik had er dus wel vertouwen in, maar je moet het toch altijd maar weer waarmaken. Leuk”, is de eerste reactie van de pupil van Coby van Baalen tijdens de persconferentie. De achtjarige Alaska DVB (Weltino x Roman Nature) is gefokt door Dressuurstal van Baalen en is familie van Jerich Parzival. ,,Ik rijd Alaska DVB al vanaf zijn derde jaar. Zelf opgeleid, dus dat maakt dit kampioenschap heel mooi. Ik hoop hem binnenkort Lichte tour te staten. Misschien dan wel weer het kampioenschap In Hoofddorp”, licht Lisanne de toekomstplannen toe.

Femke Beljon uit Raalte werd net als op de Hippiade in het ZZ-Licht tweede met Zoraida (v.Painted Black). ,,Ik ben heel blij met dit resultaat. Zoraida is van heel ver gekomen. Ze is altijd heel bang geweest. Vandaag schrok ze ook een keer in de proef, maar daarna was ze heel alert. Ze heeft ontzettend veel kwaliteit, voor mij een paard voor de toekomst”, vertelt Femke enthousiast.

Carolien Reverdink uit Warnsveld veroverde het brons met de grote The Ritz R&B (v.Rohdiamant). ,,Ik maakte zelf een paar domme telfouten in wissels. Maar ik ben heel tevreden over hoe hij vandaag liep.” Over een ding zijn de medaillewinnaars het wel eens. ,,Het kampioenschap hier in Utrecht is super georganiseerd. Alles super voor elkaar en vee publiek dat enorm meeleeft.”

Uitslag Indoorkampioenschap ZZ-Zwaar
1. Lisanne der Nederlanden (Eerbeek), Alaska DVD, 72,93
2. Femke Beljon (Raalte), Zoraida, 70,34
3. Carolien Reverdink (Warnsveld), The Ritz R&B, 68,98

Uitslag Indoorkampioenschap Lichte Tour
1. Lynne Maas (Rotterdam), Salo, 79,07
2. Emmelie Scholtens (Schijndel), Apache, 78,06
3. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Tiara, 75,73

Uitslag Indoorkampioenschap Zware Tour
1. Edward Gal (Harskamp), Interfloor Next One, 76,54
2. Diederik van Silfhout (Lunteren), Luxform’s Popeye, 72,77
3. Laurens van Lieren (Schore), Hexagon’s Welnetta, 71,82