Hoge klasseringen voor Houtzager en Schröder in Grote Prijs Hong Kong

Share
  • 2 maart 2013 17:09

door: redactie, 2 maart 2013 17:09

Hij was met Sterrehof’s Tamino de snelste in de barrage, maar door een kostbare fout moest Marc Houtzager zich tevreden stellen met de vijfde plaats in de Grote Prijs van Hong Kong. Gerco Schröder, die met New Orleans net binnen de toegestane tijd foutloos wist te blijven in de barrage, eindigde als vierde.

Marc Houtzager met HBC Tamino. ©HBC Stal/Jacob Melissen

Marc Houtzager met HBC Tamino. ©HBC Stal/Jacob Melissen

De overwinning en 229.845,– US Dollar gingen naar de Fransman Patrice Delaveau met Lacrimoso 3 HDC. Dat betekende voor deze Franse ruiter de afsluiting van een uiterst succesvolle en lucratieve reis naar deze metropool, want voorafgaande aan deze Grote Prijs won hij reeds drie wedstrijden en werd eenmaal tweede. Daardoor leverde deze driedaagse trip hem de lieve som op van ruim 300.000,– US Dollar. Schröder verdiende met zijn vierde plaats bijna 70.000 US Dollar, terwijl de vijfde plaats van Houtzager altijd nog goed was voor ruim 40.000,– US Dollar.

Gerco Schröder was van mening dat het basisparcours best pittig was. ,,Het deelnemersveld was met 27 combinaties niet groot, maar wel van zeer hoog niveau, en met zo’n goed gevulde prijzenpot is iedere ruiter zeer gemotiveerd om een topprestatie te leveren. Het basisparcours kende 15 foutloze combinaties, maar het was best hoog en technisch lastig. In de barrage waren de hindernissen wel verhoogd en ik moest als tiende combinatie van start met op dat moment slechts één foutloze combinatie. Ik besloot daarom mijn eigen rit te rijden en dat betekende wel snel, maar ook om de risico’s te vermijden”, aldus Schröder die uiteindelijk als vierde eindigde. ,,Er heerste een hele goede sfeer en het publiek reageerde enthousiast en leefde intens mee. Ik denk dat we voor onze sport in Hong Kong een goede dienst hebben bewezen!”.

Marc Houtzager reed de barragerit op een wijze die niet aan duidelijkheid te wensen overliet. ,,Ik was de één na laatste starter in de barrage en besloot voluit te gaan. In het basisparcours voelde Tamino super goed aan, vandaar dat ik voor de eerste plek durfde te gaan. Dat ging goed, tot de insprong van de dubbel. Dat was een oxer waarin ik Tamino erg kort voor zette en achteraf gezien net te kort. Ik kwam net niet voldoende aan rijden toe, waardoor Tamino de achterste balk er nipt met de achterbenen aftikte. Dat was even balen, maar ik ben zeer gelukkig met de vijfde plek en nog meer met de wijze waarop Tamino hier sprong.”

Van de 28 combinaties die in deze Grote Prijs van start gingen bleven maar liefst 15 combinaties foutloos. In de barrage bleven echter slechts vier combinaties foutloos. Het duurde tot en met de zevende starter voor er een foutloze barragerit genoteerd kon worden en daarvoor tekende de Fransman Kevin Staut met Estoy Agul de Muze. Uiteindelijk werden zij nog voorbijgestreefd door de Brit Michael Whitaker met de van Jacomar (waarmee Houtzager zeer succesvol heeft gereden) afstammende Viking en door Patrice Delaveau.