Jeroen Dubbeldam wint met Utascha SFN Grote Prijs van Gelderland

  • 2 juni 2013 18:45
door: redactie, 2 juni 2013 18:45

Jeroen Dubbeldam heeft zondag op Papendal de Grote Prijs van de Provincie Gelderland gewonnen. De olympisch kampioen van 2000 behaalde het succes met zijn paard Utascha SFN. In de barrage was Dubbeldam niet alleen foutloos, maar was hij ook beduidend sneller dan de andere combinaties die dat ook waren.

Jeroen Dubbeldam Utascha SFN Outdoor Gelderland

Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN. ©Jacob Melissen

Dubbeldam, die met zijn succes 15.000 euro verdiende, zag de Egyptenaar Nayel Nassar (Lordan) tweede worden, vóór de Limburger Michel Hendrix met Wait and See. Met de vierde plaats voor Bart Bles (Lord Sandro) eindigden drie Nederlanders bij de top vier. Het was voor Jeroen Dubbeldam de derde keer dat hij het hoofdnummer van Outdoor Gelderland wist te winnen. In 2009 was het raak met BMC Van Grunsven Whisper, in 2006 met Nassau.

In de barrage, met acht deelnemers, reed Dubbeldam een messcherp parcours, maar dacht toch toen hij de piste verliet in de allerlaatste lijn de wedstrijd te hebben weggegeven. ,,Toen ik de piste binnenreed om mijn barragerit te gaan rijden heb ik getracht mijn rit te visualiseren. Het gaat vaak om tienden van seconden en dan moet je op voorhand weten waar je tijd kunt winnen door een tempoversnelling te plaatsen of door ergens minder meters te rijden. Zo weet ik dat ik Utascha heel kort voor de dubbel steilsprong kon plaatsen, want daar heeft ze geen problemen mee. In de eerste en laatste lijn heb ik een galopsprong meer gemaakt dan de concurrentie. Die ene galopsprong meer was beide malen noodzakelijk, omdat de galopsprong van Utascha niet echt groot genoemd mag worden. De Braziliaan Alvaro de Miranda, die in beide lijnen een galopsprong minder maakte, was met AD Uutje dan ook iets sneller dan ik, maar hij noteerde een fout.”

Geweldige verrassing

Voor de 23-jarige Egyptenaar Nayel Nassar kwam deze tweede plaats met Lordan als een geweldige verrassing. ,,Ik heb de Egyptische nationaliteit, ben opgegroeid in Koeweit en woon tegenwoordig in Californië. Sinds een paar maanden verblijf ik nu op stal bij Piet Raijmakers (Asten) en train daar. Mijn doel is om me te plaatsen voor de WEG in 2014. Dat ik verrast ben met deze tweede plaats komt ook door het feit dat mijn paard pas negen jaar is en dit was onze eerste drie sterren wedstrijd waarin we in een Grote Prijs van start zijn gegaan”, aldus Nassar.

Tim Hendrix was ook dik tevreden met zijn derde plek met Wait and See. ,,Vlak voor de Nederlandse kampioenschappen kreeg Wait and See last van een hoefzweer, waardoor we de titelstrijd aan onze neus voorbij moesten laten gaan. Daarvoor en daarna hebben we een aantal leuke successen geboekt in Grote Prijzen op twee sterren niveau. Daarom ben ik nu heel blij dat ik ook op drie sterren niveau vooraan heb kunnen meerijden. In de barrage heb ik niet alles uit de kast willen rijden, omdat ik in ieder geval foutloos aan de eindstreep wilde komen. Dat is gelukt en we zijn derde geworden.”

Stralend stond ook Bart Bles, die verrassend derde werd, de media na afloop te woord. ,,Ik was extra gebrand om een goede prestatie neer te zetten omdat dit concours toch een thuiswedstrijd is. Daarnaast is de eigenaar van dit paard Lord Sandro DDH, Jan van der Kamp, ook één van de belangrijke sponsoren van dit evenement en zat op de tribune. Dan wil je een goede prestatie neerzetten en ik ben verschrikkelijk blij dat me dat op dit evenement is gelukt. Die druk heb ik niet ervaren als extra druk, maar wel als gezonde wedstrijdspanning die me heeft gemotiveerd.”