archief
contact
+31 6 53239630

Nederlandse springruiters zeker van finale Furusiyya FEI Nations Cup

FALSTERBÖ – De Nederlandse springequipe is zeker van deelname aan de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona. De ploeg van Rob Ehrens eindigde vrijdag in Falsterbö gedeeld als derde. De sterke Duitse ploeg won de wedstrijd.
Willem Greve presteerde top met een dubbele nulrit op Carambole.
Willem Greve presteerde top met een dubbele nulrit op Carambole. ©Jacob Melissen

De Nederlandse springequipe is zeker van deelname aan de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup. De ploeg van Rob Ehrens eindigde vrijdag in Falsterbö gedeeld als derde. De sterke Duitse ploeg won de wedstrijd.

De Duitsers hoefden in beide manches hun laatste ruiter Philip Weishaupt met Monte Bellini – onlangs nog winnaar van de Grote Prijs van Rotterdam – niet eens in te zetten. Wel zinderend spannend was het wie tweede en derde zou worden.

Willem Greve presteerde top met een dubbele nulrit op Carambole.
Willem Greve presteerde top met een dubbele nulrit op Carambole. ©Jacob Melissen

Nederland begon aan deze wedstrijd, de laatste waarin zij nog punten konden pakken om startgerechtigd te zijn in de finale, niet sterk. De eerste starter voor Nederland, Jeroen Dubbeldam, tikte met Utascha SFN twee balken uit de lepels. ,,Als ik eerlijk ben moet ik beide fouten bij mezelf zoeken. Ik draaide iets kort naar de derde hindernis, een steilsprong, en kreeg daardoor iets weinig sprong. Mede daardoor werden de vijf galopsprongen naar de volgende, een oxer, iets lang. De tweede fout die we kregen was denk ik pech. In de tweede manche kregen we een paar behoorlijke touché’s, maar alles bleef liggen, waardoor we foutloos wisten te blijven. Misschien had ik iets geluk op de allerlaatste hindernis, maar in twee rondjes tref je dat geluk altijd wel ergens”, aldus Dubbeldam, die de bodem als erg hard omschreef.

Ook Willem Greve was van mening dat de bodem ‘knetterhard’ was, maar dat weerhield hem er niet van om met de KWPN goedgekeurde hengst Carambole dubbel foutloos te blijven. Van de 36 combinaties slaagden daarin slechts vier ruiters, waarvan twee tot het winnende Duitse team behoorden. ,,Ik vond het een pittige wedstrijd, waarbij volgens mij niet één bepaalde hindernis er in negatieve zin uitsprong.”

Leon Thijssen had met Tyson het ongenoegen om in beide manches twee fouten te maken op dezelfde hindernissen. Jur Vrieling was de ruiter die rondliep met vraagtekens. ,,Ik vraag me echt af waarom ik het niet heb kunnen afmaken. Voor mijn gevoel sprong VDL Bubalu in de tweede manche nog beter dan in de eerste, maar toen waren we foutloos en in de tweede ronde kregen we twee springfouten. Ik zou niet weten wat ik fout heb gedaan. Misschien dat ik richting oxer met iets te veel been kwam en dat daar de eerste fout ontstond. Daardoor kon ik Bubalu misschien net niet goed genoeg verzamelen voor de hoge steilsprong, waardoor de tweede fout kwam”, aldus Vrieling.

Bondscoach Rob Ehrens oogde iets teleurgesteld. ,,Er had meer ingezeten dan deze gedeelde derde plaats. We hadden een paar fouten te veel, die naar mijn mening voorkomen hadden kunnen worden. Zo sprong naar mijn mening Utascha SFN in de eerste manche iets flauw en was de merrie net niet attent genoeg op de triple. In de tweede manche herstelde deze combinatie zich voortreffelijk door foutloos te blijven. In beide manches had Leon Thijssen net iets weinig controle. Tot tweemaal toe op dezelfde hindernissen fouten maken mag niet. Carambole met Willem Greve sprong twee fenomenale rondes en als je hem vergelijkt met Rotterdam, dan moet je vaststellen dat hij in die korte tijd nog weer progressie heeft geboekt.”

Ondanks de overheersende teleurstelling is er ook wel degelijk goed nieuws, want Oranje is zeker van de finale in Barcelona. Spanje en Duitsland kunnen Nederland niet meer inhalen. Ehrens: ,,De beste zes van deze divisie gaan door. We zullen toch proberen het een paar landen nog moeilijk te maken. Daarom gaan we met een relatief jong team naar Hickstead. Daarin zitten Tim en Michel Hendrix, Jur Vrieling en Albert Voorn. Over de vijfde man denk ik nog na. In Dublin breng ik Jur Vrieling aan de start, samen met Dubbeldam, Greve, Thijssen en Albert Zoer.”

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel