Nieuw wereldrecord voor Charlotte Dujardin in wereldbeker Londen

Nieuw wereldrecord voor Charlotte Dujardin in wereldbeker Londen

18 december 2013 07:05 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 3 minuten

blokjeLONDEN | STEGEN.NET | KNHS | BBC
Met een nieuw wereldrecord en een oorverdovend applaus verliet Charlotte Dujardin dinsdagavond de piste in Londen. Ze won tijdens de Olympia Horse Show de vierde aflevering van de wereldbeker kür op muziek. Edward Gal werd op enige afstand tweede met Glock’s Undercover en Daniëlle Heijkoop werd met Kingsley Siro derde.

Charlotte Dujardin met Valegro in Londen

Charlotte Dujardin met Valegro in Londen

De jury was in de Kür op muziek net als maandag zeer eensgezind in haar oordeel. Dujardin stond in zowel de Grand Prix als in de Kür bij alle juryleden op de eerste plek, terwijl Gal bij allen de tweede plaats innam. En ook Heijkoop stond bij vier van de vijf juryleden op de derde plek.

Edward Gal was na afloop van zijn rit zeer te spreken over zijn prestatie met Undercover. ,,Vorig jaar kwamen we hier de ring uit met een score van 74% en nu halen we dik 80%. Als we nog een jaar oefenen moet een nog hogere score haalbaar zijn”, aldus Gal in een eerste reactie.

Edward GAL pakte in Londen de tweede plaats in de wereldbeker met Glock's Undercover. ©FEI/Kit Houghton

Edward GAL pakte in Londen de tweede plaats in de wereldbeker met Glock’s Undercover.
©FEI/Kit Houghton

Vorig jaar explodeerde Undercover als het ware nog in de door alle dressuurruiters als uiterst kijkerig omschreven hal. Nu leek het als van een leien dakje te gaan. ,,Weet je, als het zo gaat als nu in Londen gaat het er echt op lijken. Omdat Undercover veel relaxter is heb ik meer controle en zien pirouettes en piaffe er echt als vanzelfsprekend uit. Alles is veel rustiger en daardoor is nu alles goed”, vertelde een uiterst tevreden Edward Gal.

Voor Daniëlle Heijkoop was het de eerste keer dat ze fantastische sfeer van deze Londense piste proefde. ,,Ik heb echt genoten van deze wedstrijd. Een schitterende ambiance, fantastisch publiek en heerlijk om te shoppen”, aldus Heijkoop. Toch was ze zo eerlijk om toe te geven dat ook zij een enorme adrenalinestoot kreeg toen ze de uitverkochte hal binnenreed. ,,Ik heb nog nooit in zo’n mooie en sfeervolle hal gereden als deze. In alle twee de wedstrijden heb ik fijn gereden. Anky was gisteren hier om me te trainen en ze heeft mij echt op scherp weten te zetten. Ik kreeg diverse malen een 9.5 en tienen voor de piaffe en passage. Ik kan Kingsley Siro nu heel mooi voor me houden, waardoor hij ook in het front erg mooi open blijft. Daarbij is hij super fit en dat straalt hij ook uit en ook belangrijk: we maakten beide dagen geen enkele fout. Wat ik echter wel mooi vind is dat ik thuis in de trainingen al meer kan laten zien dan in de wedstrijdring, waardoor er dus nog progressie mogelijk is.”

Hans Peter Minderhoud was erg tevreden over zijn optreden in de Kür. ,,Ik heb op dinsdagochtend vroeg kunnen trainen in de hal en toen merkte ik al dat hij geen herinneringen had aan de vorige dag. In de Grand Prix liep Romanov in de losrijring perfect en toen we de hal binnenreden zag hij op de korte zijde iets waardoor hij van de kook raakte. Het was gewoon een zeer matige Grand Prix en dat na een voortreffelijk optreden onlangs in Stockholm. Vandaag reed ik binnen en bleek Romanov nergens meer bang voor. De piaffe en passage waren heel erg goed, net als de appuyementen. In de stap had iets meer ontspanning mogen zijn, maar ik ben er super blij mee”, aldus Minderhoud.

Drie records

Voor de Olympische kampioene Dujardin was de opmerkelijke score de voltooiing van een hattrick. De 28-jarige amazone heeft nu de wereldrecords in alle drie onderdelen in handen: de Grand Prix, de Grand Sprix Special en de kür op muziek.

,,Het is alsof ik in een achtbaan heb gezeten. De dingen die ik nu bereikt heb, ik durfde er nooit over te dromen. En nu ook het laatste record, het is gewoon fantastich”, aldus Charlotte Dujardin.

Met haar kürscore van 93.975% verbeterde Dujardin met haar KWPN’er Valegro het oude record uit 2009 van Edward Gal en Totilas. Dat stond op 92.30%.