Totilas na twee jaar gedwongen pauze terug in de piste

  • 21 mei 2014 19:14
door: Steven Stegen, 21 mei 2014 19:14

blokjeKAPELLEN | STEGEN.NET | DPA
Na een pauze van twee jaar gaat het donderdag rond een uur of vijf gebeuren: de comeback van miljoenenpaard Totilas. Ruiter Matthias Rath maakte woensdag bekend dat hij Totilas start op het CDI in het Belgische Kapellen.

Rath en Totilas

Matthias Rath met Totilas, een combinatie tot nu toe zonder veel geluk.

De 14-jarige Totilas kwam voor het laatst in de wedstrijdpiste tijdens het Duits kampioenschap van 2012 in Balve. Daarna kreeg Rath de ziekte van Pfeiffer. De zwarte hengst, die grote successen vierde onder Edward Gal, liep daarna zelf averij op tijdens het dekken. Daarna was het lange tijd stil en dat voedde de geruchten of Totilas ooit nog wel weer door de wedstrijdbaan zou dansen.

Rath maakte woensdag zelf een einde aan die geruchten. Totilas zou sinds november weer helemaal gezond zijn en Kapellen is volgens Rath de perfecte wedstrijd voor de comeback. ,,We praten over een concours dat aan alle internationale eisen voldoet, maar met minder hektiek.”

Dat laatste valt nog te bezien, want vele ogen zullen gericht zijn op de tot nu toe onfortuinlijke combinatie, waaronder die van de Duitse bondscoach Monica Theodorescu, die met eigen ogen wil zien hoe Totilas het doet. Rath zegt in alle rust en geleidelijk het wedstrijdritme te willen opbouwen. Of hij nerveus is? ,,Ik zou liegen als ik zeg dat het een wedstrijd is zoals alle anderen.”

Startlijsten en uitslagen vind je hier

online poll by Opinion Stage