archief
contact
+31 6 53239630

Duitsland in mineur: Totilas toch niet naar wereldruiterspelen

WARENDORF — En opnieuw mist Totilas een belang­rijk toer­nooi. De veel­be­spro­ken hengst heeft zich woens­dag gebles­seerd, een dag voor­dat hij naar Frankrijk zou ver­trek­ken voor deel­name aan het WK. Bondscoach Monica Theodorescu noemt het slechte nieuws „bit­ter”.
Matthias Rath juicht, hij behaalde met Totilas de hoogste score in de landenwedstrijd.

blokjeWARENDORF | STEGEN.NET | ANP | DPA
Een dag voor ver­trek blijkt Totilas toch niet deel te zul­len nemen aan de wereld­rui­ter­spe­len in het Franse Caen. De 14-jarige dres­suur­le­gende is woens­dag tij­dens de trai­ning in Perl-Borg opnieuw gebles­seerd geraakt.

Sjef Janssen, de coach van Totilas’ rui­ter Matthias Rath beves­tigde het slechte nieuws van­uit het trai­nings­kamp bij de Luxemburgse grens. „Waarschijnlijk heeft ‘ie met een hoef zijn dij­been geraakt. Dat geeft zo’n pijn­lijke druk op het bot­vlies. Dramatisch! Eerst de Olympische Spelen, nu het WK. Hier word je wel een beetje ziek van.”

Matthias Rath juicht, hij behaalde met Totilas de hoogste score in de landenwedstrijd.
Matthias Rath en Totilas tij­dens de lan­den­wed­strijd in Aken.

Totilas (14) werd eind 2010 voor een mil­joen of 10 ver­kocht om Rath in Londen naar olym­pisch goud te dra­gen. Hoe anders liep het. Het EK 2011 in Rotterdam was een drama. Daarna ver­dween het dier uit zicht, althans in de sport. En nu, medio 2014, zowaar medail­le­kan­di­daat. Een van de won­der­dok­ters was Janssen.

„Vanaf maart zijn we in trai­ning, niet eens vol­uit. Er is van alles gebeurd. Een zwaar onge­luk tij­dens het dek­ken, het ene pro­bleem na het andere. Het hield maar niet op. Totilas heeft er reëel 2 jaar uit gele­gen, de mooi­ste van zijn leven.”

De opbouw liep voor­spoe­dig. Janssen, Rath en Totilas kre­gen ver­trou­wen. Paul Schockemöhle en Ann-Kathrin Linsenhoff ook, de eige­na­ren; hij voor de fok, zij voor de sport. Ze deden wat Janssen had aan­be­vo­len. „Besloten is hem uit de dek­dienst te halen. Daar heeft Linsenhoff een beslis­sende stem in gehad. Het zou ver­stan­dig zijn als dat zo blijft tot Rio.”

Met een ‘zaad­prijs’ van zo’n 8000 euro en pak ‘m beet 250 mer­ries per sei­zoen, betreft dat seri­euze han­del. „Van huis uit weet ik dat er meer bles­su­res optre­den bij het dek­ken dan tij­dens de trai­ning. Misschien moe­ten ze hem leren staande sperma af te geven”, aldus Janssen, die ook weet dat Totilas als een van de wei­nige heng­sten betrek­ke­lijk ‘blanco’ rea­geert bij het bewij­zen van zijn mannelijkheid.

Rath en Totilas pres­teer­den nog niet hele­maal naar wens. „Het wis­selde nog wat. In Aken was de Special goed, de Grand Prix min­der, ook al won hij beide. Hij kan nog een hoger peil halen”, zei Janssen. 5 dagen voor het begin van de WK was alles ineens weer anders.

De Duitse bonds­coach Monica Theodorescu noemt het slechte nieuws „bit­ter”. Toch denkt ze dat Duitsland met een sterk team aan de start komt. Fabienne Lütkemeier wordt de ver­van­ger van Rath met D’Agostino.

1 comment

Comments are closed.

gerelateerde berichten
Total
0
Share