Duitsland in mineur: Totilas toch niet naar wereldruiterspelen

Share
  • 20 augustus 2014 19:33

door: redactie, 20 augustus 2014 19:33

blokjeWARENDORF | STEGEN.NET | ANP | DPA
Een dag voor vertrek blijkt Totilas toch niet deel te zullen nemen aan de wereldruiterspelen in het Franse Caen. De 14-jarige dressuurlegende is woensdag tijdens de training in Perl-Borg opnieuw geblesseerd geraakt.

Sjef Janssen, de coach van Totilas’ ruiter Matthias Rath bevestigde het slechte nieuws vanuit het trainingskamp bij de Luxemburgse grens. ,,Waarschijnlijk heeft ‘ie met een hoef zijn dijbeen geraakt. Dat geeft zo’n pijnlijke druk op het botvlies. Dramatisch! Eerst de Olympische Spelen, nu het WK. Hier word je wel een beetje ziek van.”

Matthias Rath juicht, hij behaalde met Totilas de hoogste score in de landenwedstrijd.

Matthias Rath en Totilas tijdens de landenwedstrijd in Aken.

Totilas (14) werd eind 2010 voor een miljoen of 10 verkocht om Rath in Londen naar olympisch goud te dragen. Hoe anders liep het. Het EK 2011 in Rotterdam was een drama. Daarna verdween het dier uit zicht, althans in de sport. En nu, medio 2014, zowaar medaillekandidaat. Een van de wonderdokters was Janssen.

,,Vanaf maart zijn we in training, niet eens voluit. Er is van alles gebeurd. Een zwaar ongeluk tijdens het dekken, het ene probleem na het andere. Het hield maar niet op. Totilas heeft er re√ęel 2 jaar uit gelegen, de mooiste van zijn leven.”

De opbouw liep voorspoedig. Janssen, Rath en Totilas kregen vertrouwen. Paul Schockem√∂hle en Ann-Kathrin Linsenhoff ook, de eigenaren; hij voor de fok, zij voor de sport. Ze deden wat Janssen had aanbevolen. ,,Besloten is hem uit de dekdienst te halen. Daar heeft Linsenhoff een beslissende stem in gehad. Het zou verstandig zijn als dat zo blijft tot Rio.”

Met een ‘zaadprijs’ van zo’n 8000 euro en pak ‘m beet 250 merries per seizoen, betreft dat serieuze handel. ,,Van huis uit weet ik dat er meer blessures optreden bij het dekken dan tijdens de training. Misschien moeten ze hem leren staande sperma af te geven”, aldus Janssen, die ook weet dat Totilas als een van de weinige hengsten betrekkelijk ‘blanco’ reageert bij het bewijzen van zijn mannelijkheid.

Rath en Totilas presteerden nog niet helemaal naar wens. ,,Het wisselde nog wat. In Aken was de Special goed, de Grand Prix minder, ook al won hij beide. Hij kan nog een hoger peil halen”, zei Janssen. 5 dagen voor het begin van de WK was alles ineens weer anders.

De Duitse bondscoach Monica Theodorescu noemt het slechte nieuws ,,bitter”. Toch denkt ze dat Duitsland met een sterk team aan de start komt. Fabienne L√ľtkemeier wordt de vervanger van Rath met D’Agostino.