Ellen Wynia Drents kampioen met Chakakahn: ‘Ik heb nog nooit zo fijn gereden’

Share
  • 7 februari 2016 13:04

door: Steven Stegen, 7 februari 2016 13:04

ERICA | STEGEN.NET
Ellen Wynia veroverde met haar paard Chakakahn de Drentse dressuurtitel in de ZZ-licht. In het Hippisch Centrum Emmen klopte de amazone uit Steenbergen Marit Slagter met minimale voorsprong. In de Z2 won Marjan Hooge met San Dinando.

Drents kampioenschap 2016. Ellen Wynia poseert trots met Chakakahn na het behalen van de Drentse titel in de ZZ-licht.

Ellen Wynia poseert trots met Chakakahn na het behalen van de Drentse titel in de ZZ-licht.

Ellen Wynia loopt al een tijdje mee in de dressuursport. Met de zelf opgeleide Chakakahn (v. Sir Donnerhall) doorliep ze zorgvuldig alle klassen. De 9-jarige ruin komt nog niet zo lang in de ZZ-licht uit. De combinatie behaalde al de nodige Drentse titels en nu was het dus raak in de ZZ-licht.

,,Deze titel ontbrak nog”, zegt Ellen glunderend. Ze is meer dan tevreden over het optreden in het HCE. ,,Eerlijk, ik heb nog nooit zo fijn gereden en dan is het geweldig om kampioen te worden.”

Grootramig paard
Het is voor de slanke amazone niet altijd makkelijk om een grootramig paard als Chakakahn bijelkaar te houden. ,,Hoe groot hij is? Ik heb ‘m ooit gemeten op 1.75 en daarna ben ik maar gestopt met meten. Ik heb best een moeilijke tijd met hem gehad, je merkt dan toch wel dat zo’n groot paard tijd nodig heeft. Hij kan eigenlijk alles, maar soms sluit hij zich in de ring wat voor me af, maar het gaat steeds beter.”

Proef kwijt
Marit Slagter eindigde op minimale afstand als tweede. De amazone uit Stadskanaal was in de kĂĽr de beste met haar drafwonder Awaldie (v. Olivi), maar in de verplichte proef liet ze punten liggen toen ze plotseling niet meer wist hoe ze verder moest rijden. De proef moest uit het hoofd gereden worden. ,,Ik was de proef gewoon kwijt, heel vervelend, maar gelukkig kwam het na een kleine pauze nog goed.”

Teleurstelling bij Marit Slagter nadat ze tijdens haar proef met Awaldie even de kluts kwijt was. foto: Steven Stegen

Teleurstelling bij Marit Slagter nadat ze tijdens haar proef met Awaldie even de kluts kwijt was.
STEVEN STEGEN

Knap derde werd Diana Koopmans met Chicago. Ze was behoorlijk zenuwachtig, maar sloeg zich toch goed door de proeven heen. De nummers Ă©Ă©n en twee mogen naar het KNHS-kampioenschap in Ermelo.

Marjan Hooge
De Z2 werd gewonnen door Marjan Hooge met San Dinando. De ervaring spatte er van af bij Marjan Hooge, die het laatste jaar als amazone veel ervaring en vooral succes heeft getankt. Dat in combinatie met de vlotte en ijverige San Dinando levert een combinatie op die moeilijk te kloppen is.

Goede tweede werd Veronique Roerink met Elvive, die in de gewone proef de aankleding van de bak wel erg spannend vond. Dat zorgde voor kleine spanningsfoutjes, maar Roerink liet zich niet van de wijs brengen en loodste de 7-jarige merrie, het jongste paard in deze klasse, geroutineerd door de proef.

Z1
In de Z1 ging de Drentse titel naar Veronique Roerink met Flanell (v. Apache). Met haar score van 68,82% nam Roerink een ruime voorsprong op reservekampioene Floor Vos met Fine-Tuned DFV (65,29%). Roerink: ,, Flanell liep een heerlijke proef in de Z1. De jury omschreef haar als een ‘once in a lifetime dier’ en daar ben ik het absoluut mee eens.”

Floor Vos is ,,trots” op haar tweede plaats, zo laat ze weten op Facebook. ,,Dit doet ie gewoon maar ‘even’. Wat geweldig! Op naar het NK in Ermelo. Echt zo blij met hem, wat een instelling om er zo maar elke keer weer voor te gaan.”

Aniek Schraa werd kampioen in de M2 met FrĂĽhlingsflocke. foto: Steven Stegen

Aniek Schraa werd kampioen in de M2 met FrĂĽhlingsflocke.
STEVEN STEGEN

Aniek Schraa
In de M2 eiste Aniek Schraa de titel op. De amazone van de Kasteelruiters lijkt weer helemaal terug en danste met FrĂĽhlingsflocke verdiend naar de overwinning. FrĂĽhlingsflocke ging met veel afdruk en schwung door de baan en kwam daarmee uit op 66,83%. ,,Het was een topdag”, aldus Schraa, een amazone die opvalt vanwege haar uitstekende stille zit. Goede tweede was Paulien Liem-Arendshorst met haar vos Figaro (v. Negro).

De M1 werd gewonnen door Nathaly Spaak en haat grote bruine Vaya Fortuna. De amazone van de Ravenruiters liet Maaike Kienecker met FrĂĽhling O’hesseln achter zich. De L2 kwam op naam van Floor van Manen met Gregor en Annelie van der Scheer was in de L1 de beste met Dexter. Marinda Tiekstra werd met Felice kampioen in de B.

Uitslag ZZ-licht
[supsystic-tables id=’1′]