Duitse dressuurploeg pakt Olympisch goud, Nederland roemloos vierde

Share
  • 13 augustus 2016 00:23

door: redactie, 13 augustus 2016 00:23

Rio de Janeiro
STEGEN.NET | KNHS

De Duitse dressuurploeg heeft zoals verwacht de gouden Olympische medaille in de wacht gesleept. De Duitsers gaven de leiding vrijdag bij de Grand Prix Special niet meer uit handen. Nederland werd vierde en greep daarmee naast de medailles.

Het gouden Duitse dressuurteam, bestaande uit Isabell Werth, Dorothee Schneider, Sönke Rothenberger en Kristina Bröring-Sprehe. Foto FEI | Dirk Caremans
Het gouden Duitse dressuurteam, bestaande uit Isabell Werth, Dorothee Schneider, Sönke Rothenberger en Kristina Bröring-Sprehe.
📸 FEI | Dirk Caremans

De drie nog overgebleven Nederlanders reden voor wat ze waard waren en namen ook meer risico’s in het beslissende onderdeel. Maar het bleek niet genoeg. Voor Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout restte niets meer dan de roemloze vierde positie.

Bondscoach Rockx is teleurgesteld over het missen van een medaille, maar tevreden over het presteren van zijn ruiters. ,,Ze gingen er volledig voor. Bij Edward Gal kwamen er daardoor een paar foutjes, maar dat is het risico als je de grens op gaat zoeken. Diederik heeft heel goed gereden en Hans Peter ging er ook volledig voor, ik ben zeker tevreden. De andere landen waren nu beter.”

Rockx vervolgt: ,,Je ziet hier dat we nu die ene topcombinatie die we bij vorige kampioenschappen wel hadden missen. In het verleden hadden we Anky van Grunsven met Bonfire en later Salinero en Adelinde met Parzival en Edward Gal met Totilas en later Undercover. Dat is wel wat nu missen, die ene combinatie die het gemiddelde omhoog haalt.”

Beste Nederlander

In het individuele klassement is voormalig Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout met Arlando op plaats 11 de beste Nederlander. Van Silfhout was tevreden met zijn optreden: ,,Ik was blij. Ik moet zeggen dat de punten me wederom tegenvielen. Gisteren heb ik de Grand Prix proef terug gekeken en kon ik me er uiteindelijk nog wel in vinden met een dingetje hier en een dingetje daar. Maar nu heb ik er wel de pest over in. Op dit moment kan ik gewoon niet meer. Voluit is voluit, meer dan voluit bestaat niet. Ik vraag me dan af hoe ik nog meer punten moet krijgen, als je al voluit gaat. Ik baal daar echt van.”

Hans Peter Minderhoud is met Johnson op plaats 13 geëindigd en daarmee net als Van Silfhout geplaatst voor de individuele finale die maandag wordt verreden. ,,Ik vond Johnson stukken beter dan gisteren en had wel iets meer punten verwacht dan waar ik gisteren mee naar huis kwam, maar ik had nu twee procent minder. Johnson stond er nu veel beter aan. Gisteren moest ik het af en toe nog wel een beetje bij elkaar halen en dat was vandaag niet zo. Daardoor kon ik het allemaal veel meer afwerken. Ik was er eigenlijk heel blij mee. Gisteren kwam ik van het paard af en toen was ik ook echt heel moe. Nu heb ik ook hard gewerkt, maar ik heb nog wel normale benen en dat had ik gisteren niet.”

Edward Gal kwam met Voice op plaats 20 en is niet gekwalificeerd voor de Kür. Hij is wel de eerste reservecombinatie mocht er een uitvaller zijn.

De Duitse Isabell Werth was vandaag toch wel iets verrassend de beste, zij wist Engelse favoriete Charlotte Dujardin met haar Valegro achter zich te houden.

Maandag staat voor de beste 18 combinaties van vandaag nog de afsluitende Kür op het programma. Met voor Nederland dus Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud aan de start.