Rio: Springruiters op medaillekoers, enorme domper voor Jur Vrieling

Share
  • 16 augustus 2016 19:20

door: redactie, 16 augustus 2016 19:20

Rio de Janeiro | STEGEN.NET

De Nederlandse springruiters hebben na de eerste dag van de landenwedstrijd nog volop zicht op een medaille. Maar deze mooie uitgangspositie werd overschaduwd door de twee weigeringen van Zirocco Blue. Daarmee krijgt Rio voor Jur Vrieling een trieste afloop.
Rio 2016 domper Jur Vrieling Zirocco Blue

Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue (archieffoto).

Nederland begon met een loepzuivere rit van Jeroen Dubbeldam en Zenith. Ze zetten een prachtig foutloos resultaat neer. Daarna volgde Maikel van der Vleuten en een gretige Verdi, die met de hindernissen leek te spelen en ook fraai foutloos bleef. Harrie Smolders reed als derde Nederlander en ook hij zette met Emerald een smetteloze ronde neer.

Voor Jur Vrieling was daarmee de druk voor het team weg. Na de domper in de kwalificatie, waarin Zirroco Blue twee keer stopte, was het nu aan hem om weer vertrouwen op te bouwen. Bondscoach Rob Ehrens deed met het veranderen van de startvolgorde een goede zet.

Zirocco stopt in driesprong
Vrieling en Zirocco begonnen goed, maar de schimmelhengst stopte op de eerste van de driesprong. Daarna reed Jur Vrieling opnieuw aan, sprong de schimmel de eerste hindernis, om vervolgens op de tweede te stoppen.

Behalve Nederland beginnen ook de ploegen van Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten met nul strafpunten aan de finale. De andere deelnemers zijn Frankrijk (1), Canada (4), Zweden (8) en Zwitserland (8).

Er zijn nu elf ruiters die na de kwalificatie en de eerste ronde van de landenwedstrijd individueel op nul strafpunten staan. Daarbij ook Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders. Jeroen Dubbeldam staat op een voorlopig totaal van vier strafpunten.

Dubbel gevoel Ehrens
Bondscoach Rob Ehrens hield aan de eerste omloop een dubbel gevoel over. ,,Aan de ene kant wil je juichen dat je drie foutloze combinaties hebt. Iets wat op de Olympische Spelen natuurlijk een juichmoment moet zijn. En dan krijg je dat met Jur.”

Ehrens: ,,Iemand die zoveel jaren een rots in de branding is voor ons team, die zoveel nulrondjes eruit geperst heeft om medailles binnen te trekken. Voor hem is dit enorm zuur. Ik kan blij zijn met drie foutloze rondes, van de andere kant kruip ik ook liever een stukje onder de grond door. Dat is een gevoel dat wij als sporters hebben, je leeft met alle sporters mee. Het is natuurlijk sport, en het is drama, maar dat hoort erbij, dat snap ik ook wel. Om dat dit te krijgen, dat wens je natuurlijk niemand. Dan moeten wij er met z’n allen voor zorgen dat we Jur nu op handen dragen. Want we hebben hem in de toekomst nog heel vaak en heel hard nodig.”

353 Jeroen Dubbeldam ZENITH 0
355 Maikel van der Vleuten VERDI 0
354 Harrie Smolders EMERALD 0
356 Jur Vrieling ZIROCCO BLUE EL