EK-dressuur: Duitsland wint, Oranje voor het eerst sinds 2003 niet op podium

 • 24 augustus 2017 00:36
door: redactie, 24 augustus 2017 00:36

Gothenburg | STEGEN.NET | KNHS

Sinds 2003 kwam het niet meer voor dat de Nederlandse dressuurploeg bij een EK niet op het podium stond. In Gothenburg gebeurde dat opnieuw. Nederland werd teleurstellend vijfde. Duitsland won de titel.

De winnende Duitse dressuurploeg op het EK-dressuur in Gothenburg. foto: Claes Jakobsson

De winnende Duitse dressuurploeg op het EK-dressuur in Gothenburg.
FOTO: FEI | Claes Jakobsson

Na dinsdag was de ploeg van bondscoach Rien van der Schaft nog tweede, maar een dag later viel titelverdediger Oranje in Zweden ver terug.

Het goud ging naar Duitsland met 237,072 procent. Denemarken eindigde met 224,643 als tweede, voor Zweden: 221,143. Nederland noteerde 216,628 procent.

Rien van der Schaft: het ging niet zoals gehoopt

Bondscoach Rien van der Schaft: ,,Het ging niet zoals gehoopt. We hebben twee goede resultaten van Patrick van der Meer en Diederik van Silfhout en twee tegenvallende resultaten van Madeleine Witte-Vrees en Edward Gal. Zo simpel is het.”

Tegenslag
,,We gingen hier al met wat tegenslag naar toe met de uitval van paarden. Madeleine had gewoon te veel fouten en ook Edward had te veel ‘haakjes’. Het is niet gegaan zoals ik gehoopt had, maar we gaan gewoon weer verder. Ik ben net begonnen en we hebben vooraf gezegd dat dit een tussenjaar was. We hebben voor volgend jaar hele goede paarden en hele goede ruiters. Daar zullen we ons op richten.”

Net de controle niet

Ook Edward Gal is duidelijk over zijn rit met Glock’s Voice. ,,Het ging niet zoals ik gehoopt had. Bij het losrijden ging het eigenlijk wel goed, maar voor we de baan in moesten kreeg ik al meer spanning en in de baan had ik gewoon teveel dingen. Al die piaffes begon hij eigenlijk heel mooi, maar dan drukt hij zich er net teveel op, ik had net de controle niet. Toen ook nog een fout in de eners, ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet echt aanvoelde komen. Het waren gewoon teveel foutjes om echt een hoge score te krijgen.”

 • Uitslag FEI Grand Prix individuele klassement
  1) Isabell Werth (GER) – Weihegold Old, 83.743%
  2) Sönke Rothenberger (GER) – Cosmo, 78.343%
  3) Cathrin Dufour (DEN) Atterupgaards Cassidy, 78.300%
  13) Diederik van Silfhout (Lunteren) – Four Seasons, 72.529%
  14) Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’S Voice, 72.457%
  18) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin, 71.643%
  20) Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo, 71.114%