De meest voorkomende blessures tijdens paardrijden

Share
  • 20 maart 2019 18:46

door: redactie, 20 maart 2019 18:46

🔴 Ermelo
Je doet mee aan een springwedstrijd of bent heerlijk aan het galopperen in het bos. Ineens schrikt of struikelt je paard en lig je op de grond. Als je pech hebt, breek je een arm of loop je een hersenschudding op. Heel vervelend natuurlijk. Maar toch is de kans groter dat je chronische rugpijn, knieklachten of heupklachten krijgt door een verkeerde houding tijdens het rijden.

Mensen die paardrijden, hebben niet vaker blessures dan andere sporters. Wel zijn de blessures die ze oplopen tijdens hun favoriete sport ernstiger. In ons land ontstaan ieder jaar meer dan 30 duizend blessures tijdens de paardensport.

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje.

In ruim 10% van de gevallen belandt de ruiter of amazone voor korte of langere tijd in het ziekenhuis. Vaak gaat het om blessures aan de schouders, armen of benen, zoals een gebroken enkel, sleutelbeen of schouder. Ook kan paardrijden letsel aan de hals, het hoofd en de nek veroorzaken.

Ruiterspier

Gelukkig zijn lang niet alle blessures die je door paardrijden kunt oplopen, ernstig. Wel kunnen ze behoorlijk vervelend en pijnlijk zijn. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld pijn aan de heupen, lage rug of hamstring tijdens of na het rijden op een paard. Ook knieklachten, pijn aan het bekken of nek- en schouderklachten komen vaak voor bij ruiters en amazones. Verder kan paardrijden een blessure aan de ‘ruiterspier’ veroorzaken. De ruiterspier is een spier aan de binnenkant van het bovenbeen.

Naar de fysiotherapeut?

Blessures als rugpijn, bekkenklachten en heupklachten kan een fysiotherapeut vrij gemakkelijk oplossen. Vaak is de oorzaak van deze klachten een verkeerde aanspanning van de buik- en rugspieren. Ruiters moeten deze spieren aanspannen om stabiel in het zadel te blijven zitten tijdens het rijden of om een onverwachte beweging van het paard op te vangen. Maar als ze dit niet goed doen, kunnen klachten ontstaan.

Een fysiotherapeut helpt de ruiter om de spieren weer goed aan te spannen. Een verkeerde aanspanning van de rug- en buikspieren is ook vaak de oorzaak van blessures aan de ruiterspier. Als een ruiter niet voldoende balans heeft, gaat hij of zij vaak onbewust knijpen met de bovenbenen om dit te compenseren.

Fysiotherapie en je zorgverzekering

Het is lastig om blessures te voorkomen. Dit geldt voor elke sport. Maar een fysiotherapeut kan veel van die blessures goed behandelen. Als je regelmatig op de rug van een paard zit, is het handig om een aanvullend zorgpakket met fysiotherapie te hebben. De behandelkosten kunnen behoorlijk oplopen en dan is het wel zo fijn als je die gedeeltelijk of helemaal vergoed krijgt. Hoeveel behandelingen worden vergoed, verschilt per zorgverzekering of je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten.

Hoe dat bij jouw verzekering zit, vind je terug op je polisblad of de website van je zorgverzekeraar. Wil je weten welke zorgverzekering het gunstigst is voor jou als ruiter? Je kunt zorgverzekeringen en aanvullende pakketten eenvoudig met elkaar vergelijken bij een online zorgvergelijker. Deze onafhankelijke vergelijkingssites voor verzekeringen zetten alle premies en vergoedingen netjes voor je op rij.

🔴 Stegen.net | ingezonden mededeling