Marten Luiten Nederlands kampioen Junioren: ‘niet verwacht, wel op gehoopt’

Share
  • 25 mei 2019 23:52

door: KNHS, 25 mei 2019 23:52

🔴 Ermelo
Na vele nationale titels bij de pony’s voegde Marten Luiten zijn eerste Juniorentitel toe aan zijn palmares. De ervaren ruiter uit Winschoten won het kampioenschap met de merrie Fynona. Sanne van der Pols reed Excellentie naar het zilver en Micky Schelstraete kreeg de bronzen medaille uitgereikt voor de prestaties met Grand Charmeur.

Marten Luiten volgt Daphne van Peperstraten op als Juniorenkampioen van Nederland. ,,Super toch”, is de eerste reactie van Marten. ,,Ik had het niet echt verwacht, maar je hoopt er natuurlijk wel op.”

Marten Luiten Fynona NK-dressuur
Marten Luiten werd met Fynona Nederlands kampioen bij de Junioren. (archief)
📸 Steven Stegen

De voorbereiding op het NK moest Marten verdelen met zijn tijd voor school. ,,Ik had net mijn laatste VWO-examen gehad, daar heb ik ook wel een goed gevoel over. Ik ben van plan om Bedrijfskunde in Groningen te gaan studeren. Kan ik lekker thuis blijven wonen en doorgaan met rijden.” Vanwege school reed Marten dit jaar nog niet vele buitenlandse wedstrijden. ,,Binnenkort ga ik naar Hagen, daarna Exloo en dan hoop ik het EK te rijden.”

Hoge moeilijkheidsgraad

Luiten won de eerste proef van het NK op vrijdag en ook de Kür op Muziek werd een overwinning. ,,De fout aan het begin van de proef waarbij ze aansprong in galop bij het schouderbinnenwaarts, verraste me wel iets. Ik schrok niet. Alles kon nog. Ik weet dat mijn proef een hoge moeilijkheidsgraad heeft en dat kwam aan het eind met de contragalop. Daar maakte ik die fout van het begin weer goed.”

Sanne van der Pols, eerder op de dag al winnaar van de kleine finale met Cuvanck PP, reed een hele mooie, gedragen finaleproef op de vrolijke klanken van Abba met de swingende Excellentie. Het was goed voor de tweede plaats in het kampioenschap. Micky Schelstraete rijdt nog het minst lang bij de paarden en kwam ijzersterk voor de dag door brons te veroveren met de sterk bewegende Grand Charmeur.

Bondscoach Monique Peutz is super tevreden over de verrichtingen van de Junioren. ,,Alles zes finalisten zijn super knappe ruiters en amazones. Ik ben heel blij. Een hele goede top. Shanna Baars had wat pech, maar ze loste het heel goed op in de proef nadat haar merrie veel spanning kreeg. De anderen hebben allemaal echt top gereden. Ze hebben hele goede paarden. Maar wat ik nog veel belangrijker vind, is dat ze heel goed paardrijden en weten wat ze aan het doen zijn. We gaan zeker voor een goed resultaat op het EK.”

Lichte tour

Spannend was het tot het laatst in de finale van het Lichte Tour kampioenschap. Diederik van Silfhout won met een miniem verschil de Kür op Muziek en daarmee de titel. Hij deed dat met de Duitse ruin Fine Surprice. Eerder op de dag won Diederik al zilver in het ZZ-Zwaar. ,,Brons morgen met Expression in de zware tour zou het helemaal compleet maken, maar dan ga voor de vierde plaats”, blikt hij al vooruit.

,,We stapelen de titels gewoon op”, lacht Diederik van Silfhout, nadat hij voor de zoveelste keer gehuldigd is op het NK Dressuur, nu met Fine Surprice in de Lichte Tour. “Ik ben hier hartstikke blij mee. Ik rijd Fine Suprice nu ongeveer vijf maanden. Hij is van Duitse eigenaren. Het leek aan het begin veelbelovend, maar hij was wat druk en heet en daardoor niet te makkelijk in de aanleuning. Daar zijn we mee aan de gang gegaan en hij heeft zich zo boven verwachting ontwikkeld. Dat is wel bijzonder. Een Fine Surprice. Het zit in de naam.”

ZZ-zwaar

Gerdine Maree is de eerste kampioene van het NK-dressuur. Met haar zevenjarige ruin Holiday wist ze zowel de ZZ-Zwaar proef op vrijdag als de finale, de Kür op Muziek te winnen. De top drie van de finale bezette ook het podium van deze klasse en klonk voor het eerst op het NK Dressuur het Wilhelmus voor Gerdine Maree, voor Diederik van Silfhout en voor Floor van Kempen.

🔴 Knhs


Uitslag NK Dressuur Junioren 2019
Goud Marten Luiten (Winschoten), Fyona (v.Ampère), 152,648
Zilver Sanne van der Pols (Abbenbroek), Excellentie (v.Don Schufro), 147,286
Brons Micky Schelstraete (Gemonde), Grand Charmeur (v.Apache), 146,615

Uitslag NK Dressuur Lichte Tour
Goud Diederik van Silfhout (Lunteren), Fine Surprice (v.Fiorano), 155,239
Zilver Dinja van Liere (Werkendam), Geniaal (v.Vivaldi), 155,147
Brons Joyce Heuitink (Groenlo), Gaudi Vita (v.Apache), 154,425

Uitslag NK Dressur, ZZ-Zwaar
1. Gerdine Maree (Honselersdijk), Holiday (v.Dream Boy), 150,994
2. Diederik van Silfhout (Lunteren), Impression (v.Don Schufro), 147,431
3. Floor van Kempen (Nijmegen), Echt Mooi (v.Voice), 144,200