Drentse concoursen komen met reddingsplan voor meerspannen

  • 5 juni 2019 19:02
door: Steven Stegen, 5 juni 2019 19:02

🔴 Eext
De concoursen in Eext, De Wijk, Exloo, Zweeloo (Zuidenveld) en Norg gaan samen een competitie voor meerspannen opzetten. De Drentse evenementen willen de teruglopende belangstelling een halt toeroepen.

De vijf organisaties constateren dat het met de eenspannen nog wel goed loopt, maar dat er op de nationale tuigpaardconcoursen steeds minder meerspannen als tweespannen, randems en klavertjes drie in de baan komen. ,,We kwamen tot de conclusie dat we iets moesten doen”, zei voorzitter Reinder Auwema van het CH Norg bij de ondertekening van de afspraken tijdens het CH Eext.

Vertegenwoordigers van de vijf evenementen ondertekenen de overeenkomst.
📸 Steven Stegen

Dit jaar richten de Drentse concoursen zich specifiek op de klavertje drie aanspanning. Bij de competitiewedstrijden is er meer prijzengeld beschikbaar en er komt een bekend iemand in de jury.

Ook gaat de jury meer uitleg geven over de klassering. ,,Het moet voor het publiek ├Ęn voor de deelnemers interessanter wordenÔÇŁ, aldus Auwema. De eerste voortekenen zijn gunstig. ,,We hebben al vijf aanmeldingen”, zegt Henk Scherphof van de organisatie in Exloo.

Meerspan is prijzig

De organisaties noemen een paar redenen voor de teruggang bij de meerspannen. “De paarden hebben veel meer bloed en dat stelt eisen aan de training en de rijder”, denkt Auwema. ,,Maar we moeten de financi├źle kant ook niet vergeten, rijden met een meerspan is best prijzig.”

Auwema heeft niet de illusie dat het probleem heel snel opgelost is. ,,We hebben de intentie om dit een poosje vol te houden en we zijn dan ook blij met de bijdrage van de provincie Drenthe.”

De organisaties verwachten dat de competitie ook na dit pilotjaar een blijvertje is. Ook willen ze samen met hippische opleidingen in Meppel en Emmen gaan kijken of er speciale instructiedagen kunnen komen om jonge rijders op weg te helpen.