‘Project eigenaar zoekt ruiter is perfecte oplossing’

Share
  • 2 april 2021 19:26

door: Petra Duindam, 2 april 2021 19:26

📌 Katlijk
📝 paardensportnoord

Het project ‘eigenaar zoekt ruiter’ begint z’n vruchten steeds meer af te werpen. In de provincie Friesland zijn nu 23 matches gemaakt. Zo rijdt Nienke Wulff nu de merrie Jeremy van Kim Jacobi. ,,Leuk dat ik zo’n kans krijg”, zegt Nienke.

Petra Duindam

Eigenaar zoekt ruiter is een landelijk initiatief en werd in Friesland verder uitgewerkt door Doede Santema. De voormalige secretaris en penningmeester van het KWPN Regio FryslĂąn constateerde dat er in het Noorden best veel goede paarden rondlopen, maar dat het voor veel eigenaren en fokkers lastig is om een ruiter te vinden, zodat het paard verder komt in de sport. ,,Ze weten niet dat er bij wijze van spreken 500 meter verderop een meisje woont dat best goed kan rijden, maar niet de mogelijkheden heeft om zelf een paard te kopen.”

Doede Santema.
Doede Santema, toen hij in 2016 een Koninklijke onderscheiding kreeg van toenmalig burgemeester Wilma Mansveld.
📸 Petra Duindam

Santema zocht medestanders en vond die onder andere in dressuuramazone en fokster Kim Jacobi, fokker Sjouke Duinstra, Catja Beers en springamazone Nella Bijlsma.

Mailbox vol

Doede Santema deed een oproep om te kijken of er animo was voor ‘eigenaar zoekt ruiter’. ,,Nou, dat was zeker zo, de mailbox stroomde gelijk vol”, blikt hij terug. ,,Er kwamen meer dan 1200 reacties binnen, van 800 ruiters en 400 fokkers/eigenaren. Ook Groningen en Drenthe raakten bij het initiatief betrokken.”

Amazone Nienke Wulff en eigenaresse en instructrice Kim Jacobi.
📸 Petra Duindam

In eerste instantie werd er vanuit Friesland geprobeerd om de ruiters te matchen met de eigenaar van het paard, maar dit gaf zoveel werk dat het niet te doen was. Nu is het zo: een eigenaar laat zijn paard op de website plaatsen en daar kan op gereageerd worden. De reacties worden door gestuurd naar de eigenaar en die kan dan afspreken met degene waar ze een goed gevoel bij hebben. Als er een match gevonden lijkt te zijn dan wordt er een overeenkomst opgesteld waar een ieder zijn wensen in kan zetten. En met wederzijdse instemming wordt de matchingsovereenkomst dan ondertekend.

Er is een hele diversiteit aan inschrijvingen, er zijn eigenaren die iemand voor hun recreatiepaard zoeken of een paard moet de IBOP gaan rijden, ook voor de verkoop worden er paarden aangeboden, eerst even doorrijden dan verkopen.

Er zijn momenteel 49 ondersteuners en sponsoren in Friesland. Zo biedt Dierenkliniek Wolvega een gratis klinische keuring aan voor de paarden die aangeboden worden en een match hebben gevonden. Bij instructeurs kun je korting krijgen op de lessen evenals bij de aangemelde zadelmakmakers. Er zijn kortingsbonnen te krijgen voor o.a ruitersportzaak Het Tweespan in Boornbergum. Zo wordt er geprobeerd om het voor iedereen wat betaalbaarder te maken.

Perfecte oplossing

Er zijn al 23 matches gemaakt. Zo heeft Kim Jacobi haar merrie Jeremy (v. Davino x Gribaldi) aangeboden. Daarop kwam een reactie van Nienke Wulff, die de kampioensmerrie van de CK van 2017 vervolgens is gaan rijden. Het is een perfecte oplossing, zo zeggen de beide dames.

Niet ver bij haar huis vandaan, heeft ze Nienke Wulff gevonden die haar merrie Jeremy (v. Davino x Gribaldi) is gaan rijden. Nienke krijgt ook al jaren les van Kim, die het te druk met haar andere paarden heeft , dus dit is de perfecte oplossing. Nienke heeft veel goede resultaten behaald bij de pony’s en heeft nu nog 1 eigen paard te rijden en had nog tijd over zo was de match snel geregeld.

Veel progressie

Nienke over Jeremy: ,,Het is een hele fijne merrie en ze maakt veel progressie, we zijn M1, maar nu gaat ze met zwangerschapsverlof, want ze krijgt een veulen van Mac Madison en ook leuk dat ik de kans krijg om op zo’n fijn paard te rijden. De bedoeling is om haar na het veulen weer op te pakken en richting de Z2 te gaan.”

Het mooie aan eigenaar zoekt ruiter dat er zelfs een match is gevonden voor een 19-jarige draver die nu recreatief gereden wordt. En ponyruiter Maud Stelma heeft een prachtige pony te rijden van een eigenaar uit Drenthe. Diana van der Wal en Marrgje Tiesema hebben een fijne amazone gevonden die hun Friese fokmerrie Matsje fan ‘t Alddjip rijdt. ,,Fijn om te zien hoeveel plezier ruiter en paard aan het rijden beleven. Het is echt een ideaal platvorm om eigenaren en ruiters bij elkaar te brengen. Spreek je wensen en ambities naar elkaar uit en maak goede afspraken”, aldus Diana van der Wal.