Drentse dressuurtitels naar Rachelle Buining en jarige Marjan Hooge

  • 18 februari 2023 15:38
door: Steven Stegen, 18 februari 2023 15:38

📌 EXLOO – Rachelle Buining en Marjan Hooge zijn zater¬≠dag gehul¬≠digd als Drentse kam¬≠pioenen in res¬≠pec¬≠tievelijk het ZZ-licht en het Z2. Voor Hooge was het dubbel feest, want ze vierde ook haar 26e ver¬≠jaardag.

De ontknoping van het Drents kampioen¬≠schap dressuur stond al vroeg op het programma, want de beslissende k√ľr werd al op zater¬≠dag¬≠morgen verreden. Daar¬≠naast was er in Exloo een mooi programma voor de lichte en zware tour.

Marjan Hooge behaalde met Kymona de Drentse titel in het Z2.
📸 Steven Stegen

In het Z2 was na de gewone proef, die vorige week in Hippisch Centrum Emmen werd verreden, al duide­lijk dat het tussen Marjan Hooge en Esmee Zwaag­stra zou gaan. Opnieuw, want vorig jaar waren de beide ama­zones in het Z1 nog hun grootste con­currenten. Ook deze keer werd de strijd in het voordeel van Hooge beslist, maar ook nu waren de verschillen niet groot.

Beelden van de prijsuitreiking Drents kampioenschap.

Zwaagstra reed weer sterk met Frizzle Sizzle en kwam bij de jury bij H zelfs aan kop. Ze begon heel goed, maar was in het hele optreden net iets minder constant en fris dan Hooge, die met de 8-jarige Kymona (Johnson Tn x Special D) met gemiddeld 67,709% de Drentse titel in het Z2 in de wacht sleepte.

De k√ľr van Marjan Hooge was een genot om naar de kijken. Kymona is een fris paard met fijne gangen en een mooie voor¬≠waartse drang. De wissels kunnen nog wat mooier bevestigd worden, maar fouten zaten er niet in het optreden.

Kampioen op verjaardag

,,Kymona liep vandaag beter dan tijdens de proef vorige week”, blikte Marjan Hooge na afloop terug. ,,Leuk hoor om op je verjaar¬≠dag kampioen te worden, dat heb ik niet eerder mee¬≠gemaakt.” De jarige amazone uit Ees kreeg Kymona als 4-jarige tot haar beschikking. ,,Ze is van Zwit¬≠serse eige¬≠naren. Die hebben haar als veulen op de veiling gekocht en haar hier in de opfok gedaan. Het is een heel plezierig paard, waar ik erg blij mee ben.”

De eigenaren waren speciaal vanuit Zwitserland naar Exloo gekomen om hun paard in actie te zien en waren natuurlijk ook zeer gelukkig. Plannen voor de verkoop zijn er niet. ,,Marjan bepaalt wat er op dat punt wel of niet gebeurt.”

Rachelle Buining en Jack Brown werden Drents kampioen ZZ-licht.
📸 Steven Stegen

De titel in het Z2 is niet alleen goed voor een ticket voor het KNHS-kampioen­schap in Ermelo, maar ook voor een start­bewijs voor The Dutch Masters Indoor Brabant.

Rachelle Buining

In het ZZ-licht kwamen vier combinaties in de beslissende k√ľr aan de start. Rachelle Buining greep met ruime voor¬≠sprong de titel met Jack Brown, die op een vrien¬≠delijke manier werd voor¬≠gesteld door de amazone uit Ter Apelkanaal. Met een gemiddelde van 69,554% over de beide proeven hield Buining routinier Paulien Alberts met haar Jolly Dolly van de Oude Meerdijk op achterstand. Alberts behaalde een gemiddelde van 66,593%. Plaats drie ging naar Nienke Limburg met Joa Nieta NLD.

Anouk Noordman heerste in de zware tour. De amazone uit Zuidwolde won de Grand Prix met Zeronica met een mooie score van 71,717%. Met haar andere paard Dantes Glory werd ze beloond met precies 71% en dat was goed voor de tweede plaats. In de lichte tour voerde Marjan Hooge met ruime voorsprong het klassement aan met Idem Dito, die na een wedstriojdpauze weer ijzersterk voor de dag kwam met een verpletterende score van 74,383%. Janien de Lange werd met Jugendstil M tweede.

Kyra Hingstman ponykampioen

Bij het Z2 voor pony’s was de deelname niet groot, maar met Kyra Hingstman werd wel een zeer overtuigende kampioene gehuldigd.

Kyra Hingstman werd met Goldwyn kampioen bij de pony’ klasse Z2.
📸 Rick and Floor Horsevideography

De amazone van de Stroomruiters won met klinkende scores beide proeven. Met haar pony Goldwyn kwam Kyra Hingstman uit op een hoog gemiddelde van 67,436%. Daarmee troefde ze haar concurrente Roos de Jong ruimschoots af. De Jong behaalde met Watermill Falcon een gemiddelde van 60,192%.

Einduitslag Drents kampioenschap ZZ-licht 2023:

Ruiter

Paard

gem. score

1.

Rachelle Buining

Jack Brown

69,554%

2.

Paulien Alberts

Jolly Dolly

66,593%

3.

Nienke Limburg

Joa Nieta NLD

63,414%

📝 bron: Stegen.net
📸 Steven Stegen