Vanaf 1 juli alleen nog registratie met chip

Share
  • 25 april 2009 15:41

door: redactie, 25 april 2009 15:41

DEN HAAG – Het alternatief om via een DNA-bepaling met haren  te voldoen aan de verplichte identificatie en registratie gaat per 1 juli verdwijnen. Vanaf dat moment rest alleen nog de chip in de hals.

De chip is vanaf 1 juli het enige middel voor I&R.

De chip is vanaf 1 juli het enige middel voor I&R.

De Europese Unie steekt een stokje voor het alternatief, maar ook minister Verburg is geen voorstander. Volgens Brussel moet een alternatieve I&R door een uiterlijk kenmerk worden bevestigd en dat kan in dit geval niet zonder chip. Europa is bang dat I&R met alleen DNA kan leiden tot fraude. Zo is het mogelijk om zo’n paard alsnog van een tweede paspoort en chip te voorzien.

Een groep Nederlandse paardenhouders heeft zich altijd verzet tegen de chip. Volgens deze Groep Nijhof is de chip gevaarlijk, omdat hij zou kunnen gaan zwerven door het lichaam. Er zijn naast de DNA-methode nog andere alternatieven, zoals de irisscan, maar die is nooit toegestaan als alternatief. Volgens het ministerie zou die methode, alhoewel betrouwbaar, te duur en te onhandig zijn.

De groep Nijhof schrijft op haar website teleurgesteld te zijn, maar dit wel te hebben verwacht van minister Gerda Verburg. ,,Dit gezien haar verleden bij de KNHS. Virbac was daar een grote sponsor. Dat bedrijf is producent van de chips.”

NHP